📌 Najnovije informacije - Uslovi putovanja i boravka u Grčkoj

by Jelica Bukvic, last updated 09 May 2022,

3 min read

USLOVI PUTOVANJA:

Od 7/3/2022 do 21/3/2022 važe sledeće mere za ulazak u Grčku:

 • Od 15/3/2022 nije neophodno pοpunjavanje PLF obrasca
 • Sertifikat o vakcinaciji koji je validan 9 meseci od ispunjavanja uslova osnovne vakcinacije (primljene 2. doze vakcine)
 • Sertifikat o vakcinaciji sa primljene 3 doze je bez vremenskog ograničenja
 • Potvrda o preležanoj infekciji Covid koja važi 180 dana
 • Potvrda o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili negativnom antigenskom testu ne starijem od 24 časa (važi za sve nevakcinisane putnike)
 • Navedeni uslovi važe i za decu stariju od 5 godina
 • Nasumično testiranje putnika i privremena izolacija u trajanju od 5 dana u slučaju pozitivnog testa (važi za sve putnike iz inostranstva)
 • Dodatno će se vršiti nasumično testiranje i po ulasku u zemlju (PCR ili antigenski, rapid test), a u skladu sa procedurom koja je predviđena u PLF (Passenger Location Form). U slučaju pozitivnog testa putnik će biti smešten u petodnevnu izlaciju u kuću ili na lokaciji koju će odrediti nadležne vlasti. Privremena izolazcija počinje dan nakon ustanovljenog pozitivnog testa i prestaje ukoliko se simptomi povuku, sa potpunim povlačenjem temperature 24 časa bez primene anitipiretika. Ukoliko je temperatura povišena i nakon 5 dana izolacije, produžava se ovaj period, sve dok se temperature potpuno ne povuče. Navedeni pacijenti su obavezi da nose isključivo FFP2 ili N95 maske ili duplu hiruršku masku (ili platnenu) još 5 dana nakon isteka izolacije.
 • Svi putnici su u obavezi da poštuju mere propisane od strane zdravstvenih institucija Grčke.

Navedeni uslovi važe i za stanovnike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

BORAVAK U GRČKOJ:

 • Upotreba maske je obavezna u zatvorenim prostorijama.
 • U zatvorenim prostorijama sa puno ljudi, u supermarketima i sredstvima javnog prevoza neophodna je uporeba 2 maske ili N95 maske.
 • Socijalna distanca je neophodna, kako u zatvorenim prostorijama tako i napolju.
 • Restorani su otvoreni ali nude i uslugu dostave ili preuzimanja obroka (za poneti). Samo vakcinisani mogu sedeti u zatvorenim prostorijama restorana, a upotreba maske je neophodna kada ne jedete ili ne pijete.
 • Self testovi su neophodni za posetu društvenih događaja, bez obzira na to da li ste vakcinisani.
 • Prilikom posete bankama, javnim institucijama, prodavnicama i tržnim centrima, frizerskim salonima, estetskim salonima, spa centrima, teretanama, zabavnim parkovima, posetioci su dužni da imaju:
 1. Potvrdu o vakcinaciji, ili
 2. Potvrdu o preležanoj SARS-CoV-2 infekciji
 3. Negativan PCR ili rapid test

Za posetu supermarketima, prehrambenim prodavnicama, apotekama i crkvama, nisu neophodni navedeni uslovi.

Molimo da se informišete o uslovima povratka u vašu zemlju i eventulanim merama samoizolacije koje primenjuje svaka zemlja ponaosob. Takođe imajte na umu da se pravila avio kompanija mogu razlikovati, te je pre putovanja potrebno detaljno se informisati o uslovima putovanja. Više informacija na linku u nastavku travel.gov.gr

Za informacije o započinjanju ili nastavku tretmanima u našoj klinici možete nas kontaktirati na imejl [email protected]fe-ivf.gr ili putem telefona 0030 231 0 457 770.

Jelica Bukvic

Jelica Bukvic, BSc

Jelica je koordinator za pacijente iz Srbije (i bivših jugoslovenskih republika) u internacionalnom odeljenju klinike Newlife IVF Greece.

Fully Vaccinated for Covid
ISO 15224
ISO 2015
AAC Certificate
Udruzenje Sansa Za Roditeljstvo
Fertility Network Certificate
Greek National Authority of Assisted Reproduction
book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja