10 Stvari koje možete raditi posle Embrio Transfera

by Thaleia Chatziantoniou, last updated 20 Mar 2023,

2 min read

Poslednji korak u ciklusu IVF tretmana je transfer embriona, a nakon njega morate sačekati devet dana pre nego što uradite test na trudnoću. Ovaj period čekanja može biti emocionalno izazovan, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste bili zaokupljeni i da biste manje razmišljali o ishodu.

U nastavku su predlozi za aktivnosti nakon transfera embriona:

  1. Vratite se svom normalnom životu. Ne morate da odmarate ceo dan ili da ležite u krevetu. Zamislite da ste žena koja žena koja pokušava da zatrudni prirodnim putem.
  2. Vratite se na posao. Ovo će vam pomoći da ostanete zaokupljeni i izbegnete da ceo dan razmišljate o postupku koji ste prošli.
  3. Radite lagane vežbe. Joga ili šetnje mogu vam pomoći da se opustite i stvorite optimalne uslove za trudnoću.
  4. Plivati. Možete mirno da se kupate u moru ili u bazenu, ali obavezno se presvucite u suvi kupaći kostim i izbegavajte da sedite na mokrim peškirima kako biste izbegli moguće infekcije.
  5. Pratite plan terapije. Uverite se da imate adekvatnu zalihu lekova i da razumete kako treba da ih uzimate.
  6. Izbegavajte seksualne odnose. Nije preporučljivo da imate odnose pre testa na trudnoću jer se mgu pojaviti tragovi krvi ili čak krvarenje, koje će vam izazvati stres.
  7. Prihvatite zdrave navike u ishrani. Jedite raznovrsno voće i povrće, kao i hranu bogatu kalcijumom, proteinima, vitaminima B i gvožđem. Dodajte ishrani suplemente u vidu prenatalnih vitamina, a pošto se konsultujete sa lekarom.
  8. Nemojte raditi test na trudnoću pre preporučenog datuma. Na taj način možete prouzrokovati nepotreban stres jer rani test može biti lažno negativan.
  9. Izbegavajte alkohol, kofein i pušenje. Unos kofeina treba ograničiti, a pušenje u potpunosti izbegavati.
  10. Neka vam um bude uposlen. Tokom devetodnevnog čekanja započnite aktivnosti za koje ranije obično niste imali vremena. Čitajte knjigu, praktikujte šetnju, odlazak u bioskop ili bilo šta što vas opušta i olakšava vam da period čekanja lakše prođe.

Ukratko, nakon embrio transfera, važno je da ostanete što je moguće opušteniji. Pronađite zanimaciju i aktivnosti koje vam pružaju zadovoljstvo da prođete vreme do testa na trudnoću.

Thaleia Chatziantoniou

Thaleia Chatziantoniou, BSc

Thaleia je medicinska sestra obučena u oblasti vantelesne oplodnje i Koordinator za inostrane pacijente u Newlife IVF.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja