Ispitivanje infertiliteta

Postoje brojna ispitivanja koja mogu otkriti potencijalni razlog neplodnosti. Pre svega, specijalista za reproduktivno zdravlje bi trebalo da pribavi detaljnu medicinsku dokumentaciju i preporuči neophodne testove. Mnogi od ovih testova su skupi i ne moraju nužno da objasne uzrok neplodnosti ili da vode ka rešenju.

Reproduktivna endokrinologija

Jedno od osnovnih ispitivanja kada je u pitanju problem infertiliteta je ispitivanje određenih hormona. Rezultati ovih testiranja zajedno sa ultrazvučnim pregledom su alati koje se koriste za odabir adekvatnog postupka u svakom pojedniačnom slučaju. Hormoni koje proveravamo su AMH, FSH, LH, estradiol, prolaktin.
Fertility Investigations Reproductive Endocrinology
Fertility Investigations Ultrasound

Ultrazvuk

Ultrazvuk je bezbedan i bezbolan, proizvodi fotografije unutrašnjosti tela koristeći zvučne talase. Ultrazvučni pregled jajnika i materice je jedan od najbitnijih dijagnostičkih alata koji postoje. Pruža informacije koje se tiču rezerve jajnih ćelija kao i abnormalnih stanja u karlici koja su povezana sa problemom infertiliteta.

Takođe, dodatne informacije se mogu prikupiti u vezi sa ostalim stanjim kao što su policistični jajnici, endomerioza, hidrosalpinks (zapušeni jajovodi), ciste na jajnicima itd. Sve navedeno može ponaosob uticati na ostvarivanje trudnoće.

Tokom tretmana, ultrazvučni pregled jajnika i materice je ključni način praćenja efikasnosti tretmana. Na osnovu ovih nalaza, protokoli o prepisivanju lekova se mogu razlikovati i prilagoditi pojedincu, kako bi se postigli optimalni rezultati.

Ponovljeni pobačaj

Termin ponovljeni pobačaj odnosi se na tri ili više uzastupnih spontanih pobačaja i pogađa otprilike 1% žena. U ovim slučajevima veoma je verovatno da do pobačaja ne dolazi zbog nekog slučajnog događaja, već da postoji skriveni uzrok koji ka njima vodi.

Stanja koja mogu dovest do ponovljenih pobačaja su:
- Anatomski problemi materice (anomalije u građi, dijafragma, fibroidi-miomi itd.)
- Trombofilija (anomalija u sposobnosti koagulacije krvi)
- Endokrinološke anomalije (dijabetes, oboljenja štitne žlezde itd.)
- Genetički uzroci (brojčane i strukturalne anomalije hromozoma kod embriona)
- Imunološki faktori
Kod otprilike 50% ponovljenih pobačaja konkretan uzrok nije ustanovljen. Na osnovu studija, žene koje pripadaju ovoj kategoriji imaju 70% šanse da u narednoj trudnoći uspešno rode bebu bez ikakvih intervencija.

Naša klinika pruža konsultacije i kompletne analize za sve ponovljene pobačaje. Skrining nije ograničen za žene koje su imale 3 ili više pobačaja, budući da se ispitivanja mogu obaviti i ranije, na osnovu parametara kao što su godište i lična anamneza.
Fertility Investigations HyCoSy

Histerisalpingo kontrastna sonografija (test HyCoSy)

Histerosalpingo kontrasna sonografija(HyCoSy) je jednostavan, ambulantni ultrazvučni postupak koji se dobro podnosi i koristi se za procenu prohodnosti jajovoda, kao i za otkrivanje abnormalnosti materice i endometrijuma.

Od izuzetne je važnosti da se utvrdi da je strukturni integritet materice normalan i bez anomalija kao što su polipi, fibroidi (miomi), dijafragma itd, pre nego što se krene sa bilo kojim tretmanom asistirane oplodnje. Ove anomalije se ne mogu lako uočiti standardnim ultrazvučnim pregledom. Uz pomoć HyCoSy tehnike možemo detaljno oceniti strukturu šupljine materice, bez izvođenja histeroskopije. Tokom ove neinvazivne metode, fiziološki rastvor ili poseban gel (ExEm) se ubrizgava u unutrašnjost materice uz pomoć specijalnog katetera. Ovo nam kasnije omogućava da ocenimo da li postoje anomalije u materice uz pomoć sonde vaginalnog ultrazvuka.

Korišćenjem iste procedure može se ispitati prohodnost jajovoda i pri tom se izbegne histerosalpinografija (HSG).

Skrining pre začetka

Pre otpočinjanja lečenja infertiliteta, neophodno je obaviti pripremne analize, kako bi se zaštitili i majka i embrion od eventualnih komplikacija u trudnoći.

Krvna grupa i Rh faktor (Žena & Muškarac)
Kompletna krvna slika (Žena)
HIV (Žena & Muškarac)
Hepatitis B (Žena & Muškarac)
Hepatitis C (Žena & Muškarac)
VDRL (sifilis) (Žena & Muškarac)
Status rubeole (Žena)
Elektroforeza hemoglobina (Žena)

U slučaju azospermije ili ozbiljne oligospermije, preporučuje se da se muški partner podvrgne ispitivanju kariotipa, testu na cističnu fibrozu i u nekim slučajevima ispitivanjima hromozomske mikrodelecije Y hromozoma.

Dodatni testovi mogu biti zatraženi u zavisnosti od etničke pripadnosti pacijenta.
Fertility Investigations Pre-conception Screening
Fertility Investigations Hysteroscopy

Histeroskopija

Histeroskopija je pregled materične šupljine endoskopom, kroz grlić materice. Histeroskopija je zahvat koji podrazumeva ubacivanje endoskopa (tanke cevi prečnika debljine olovke) u šupljinu materice. Obavlja se kroz grlić materice i bez reza.

Uz pomoć histeroskopije imamo mogućnost da istražimo unutrašnjost šupljine utrobe i uočimo eventualne anomalije (dijafragmu, dvorogu matericu itd.)

Histeroskopija nam pruža mogućnost da se suočimo sa problemima čim smo ih uočili. Razni hirurški instrumenti mogu biti umetnuti kroz usku cev endoskopa, pružajući momentalno rešenje za većinu problema. U velikoj većini slučajeva hospitalizacija nije neophodna nakon procedure. Pacijent se može vratiti istog dana kući i nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Poznato je da se anomalije u građi materice moraju hirurški korigovati, jer to vodi većoj verovatnoći za zatrudnjivanje.

Analiza sperme i skrining

Parametri koji se analiziraju su:
volumen, likvefakcija, pH, boja, broj spermatozoida (koncentracija), pokretljivost, aglutinacija, morfološke osobine.

Ukoliko se proceni da je neophodno, sprovodi se testiranje antispermskih antitela u slučajevima kada se posmatra aglutinacija sperme.

Preporučeni period apstinencije za analizu sperme je 2 do 5 dana.

U nekim slučajevima mogu biti zatražena detaljnija ispitivanja sperme, kao što je test DNA fragmentacije kojim se proverava oksidativno oštećenje sperme ili hromozomska analiza spermatozoida.
Fertility Investigations Sperm Analysis
Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja