5 razloga zašto vaš IVF nije uspeo: Razumevanje mogućih uzroka

by Athanasios Pantelis, last updated 13 Dec 2023,

3 min read

In vitro oplodnja (IVF ili VTO) donela je nadu i radost parovima koji se bore sa neplodnošću. Za mnoge od njih, VTO je rezultirao uspešnim trudnoćama i lepim bebama. Međutim, za druge, tretmani VTO mogu biti frustrirajuće i emocionalno iscrpljujuće iskustvo. U nekim slučajevima može čak i da ne uspe uprkos višestrukim pokušajima. Ako ste među onima koji su doživeli neuspeh, niste sami. U ovom blogu ćemo razmotriti 5 razloga zašto je vaša vantelesna oplodnja možda neuspešna i dati neke uvide u to šta se može učiniti da povećate svoje šanse za uspeh.



  1. Starosna grupa
    Jedan od najčešćih razloga zašto tretman VTO ne uspe je starosno doba. Žene starije od 35 godina imaju smanjene šanse za uspeh jer je manje verovatno da će njihove jajne ćelije biti zdrave i održive. Ovo može otežati implantaciju embriona u matericu i ostvarivanje trudnoće. Dok IVF može donekle doprineti, starosna grupa kojoj pripadate je i dalje značajan faktor i može ograničiti stopu uspeha.

  2. Medicinski faktori
    Različiti zdravstveni faktori takođe mogu igrati ulogu u neuspehu vantelesne oplodnje. Stanja kao što su endometrioza, miomi, sindrom policističnih jajnika (PCOS), adenomioza i slično mogu uticati na kvalitet jajnih ćelija kao i na stopu uspeha implantacije. Važno je da razgovarate sa svojim specijalistom za plodnost o svim postojećim zdravstvenim stanjima i kako ona mogu uticati na vaše šanse za uspeh.

  3. Način života
    Segmenti načina života kao što su pušenje, piće i gojaznost takođe mogu doprineti neuspehu vantelesne oplodnje. Ovakva ponašanja mogu uticati na kvalitet jajnih ćelija i sperme, kao i na opšte zdravlje žene. Pozitivne promene u načinu života pre i tokom VTO tretmana mogu povećati vaše šanse za uspeh.

  4. Laboratorijski uslovi
    Neophodno je odabrati renomiranu kliniku za VTO sa visokokvalitetnom laboratorijom i obučenim profesionalcima koji vam mogu pružiti najbolje šanse za uspeh. Na klinici Newlife, naši embriolozi su duboko posvećeni svom poslu, pažljivo prate individualne zahteve svakog pacijenta, čime se povećava verovatnoća postizanja pozitivnih ishoda.

  5. Emocionalni stres
    Mnoge žene mogu da se osećaju pod stresom, uznemireno i depresivno, što može uticati na njihovo ukupno zdravlje i dobrobit. Traženje emocionalne i psihološke podrške može pomoći da se smanji nivo stresa i povećaju šanse za uspešan ishod vantelesne oplodnje.

Stoga, neuspeh VTO tretmana može biti izazovno i srceparajuće iskustvo. Međutim, razumevanje mogućih uzroka i njihovo rešavanje može povećati vaše šanse za uspeh. Sve što je gore pomenuto je faktor koji treba uzeti u obzir tokom ovog 'putovanja', a komunicirajući sa svojim specijalistom za plodnost, možete povećati svoje šanse za uspešno lečenje. Zapamtite da IVF može biti dugo i izazovno putovanje, ali uz istrajnost i podršku možete prevazići svaku prepreku i konačno ostvariti svoju nadu.

Athanasios Pantelis

Athanasios Pantelis, MD, PhD

Atanasios je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja