Kako se nositi sa stresom tokom lečenja steriliteta usled pandemije COVID 19

by Newlife IVF Team, last updated 11 Aug 2020,

4 min read

Krajem decembra vesti o novom koronavirusu koji se pojavio u Vuhanu, Kini, punile su novinske naslove. Nekoliko meseci kasnije, 11. marta 2020. godine, epidemija je proglašena pandemijom i većina klinika za vantelesnu oplodnju je odložila cikluse lečenja kako bi zaštitila svoje pacijente. Ova odluka je, naravno, kod mnogih pacijenata izazvala nemir i zabrinutost jer ne znaju kako da se nose sa novonastalom situacijom. U nastavku vam dajemo nekoliko saveta kako da ovu situaciju okrenete u svoju korist i pripremite se za sledeći ciklus lečenja.

Vodite zdrav život

Jedno od najčešćih pitanja koje žene postavljaju pre započinjanja tretmana vantelesne oplodnje je šta treba da promene u svom životu. Najbolji savet je da se zdravo hranite, uz dosta vitamina C i D, cinka, magnezijuma i Omega-3 kiselina i da vežbate redovno, najmanje 3 puta nedeljno. Tokom ovog stresnog perioda ključno je ostati u kondiciji, posebno ako uzmemo u obzir da se visok indeks telesne mase povezuje sa neplodnošću, a gojaznost sa anovulacijom, poremećajima menstrualnog ciklusa i pobačajima. Opšte pravilo je da se teži smanjenju ukupne telesne težine za 5-10% pre tretmana VTO, ukoliko je indeks telesne mase iznad 25.

Otarasite se loših navika

Savetuje se da žene pre nego otpočnu postupak VTO, postupaju sa svojim telom kao da su već trudne. Sada je pravi trenutak da se otarasite loših navika koje imaju negativan uticaj na vaš organizam i uspeh VTO/postizanje trudnoće. Tri najvažnije promene u navikama koje možete napraviti pre postupka VTO su: izbacivanje sećera iz ishrane, alkohola i duvana.

Spavajte dobro

San je ključan za jačanje imuniteta i u trajanju od 7 do 8 sati smanjuje nivo stresa. Činjenica je da nedovoljan braj sati sna utiče ne centralni nervni sistemom, lučenje hormona, metabolizam, a samim tim i na pojavu gojaznosti. Dobar san poboljšava pažnju, ispunjava energijom i pozitivno utiče na našu produktivnost tokom dana, stoga se potrudite da uspostavite zdrave navike spavanja.

Budite u kontaktu sa svojom klinikom

Iako pacijenati iz mnogih drugih zemalja trenutno mogu da putuju u Grčku, za njihovo lečenje je potrebno više logistike. Drugi pak nisu u mogućnosti da nastave svoje lečenje zbog statusa koji njihova zemlja ima. Iz ovih razloga važno je biti u kontaktu sa klinikom kako biste mogli nesmetano da nastavite lečenje i dobijete informacije i podršku koja vam je potrebna.

Prirodno je da se osećate zabrinuto usred pandemije Covid 19. Postupak VTO je stresan sam po sebi, a trenutne okolnosti mogu samo pogoršati taj osećaj. Molimo da imate u vidu da je osoblje klinike Newlife IVF uvek tu da vas podrži, sasluša vaše brige, odgovori na pitanja koje imate i naravno pomogne da stvorite porodicu o kojoj sanjate.

Okružite se ljudima koji vam pružaju podršku

Iako za sada nije utvrđeno da COVID-19 ima direktan uticaj na plodnost, možemo reći da na nivo stresa utiče. Stoga je na pacijentima da pronađu mehanizam suočavanja sa stresom kako bi uspešno prebrodili ovaj period i pripremili se za postupak VTO čim se za to stvore uslovi.

  • Podrška: Okružite se ljudima koji vas vole i tu su da vam pruže podršku
  • Potražite profesionalnu pomoć: Kad je emocionalni stres toliko visok i ne uspevate sami da se izborite sa njim, najbolje rešenje je da potražite profesionalnu pomoć kako biste razumeli svoje emocije i raspoloženja kroz koja prolazite. Mnoge zajednice su tokom pandemije koronavirusa organizovale besplatnu psihološku podršku, tako da možete proveriti da li na lokalnom nivou postoji neka takva organizacija.
  • Podelite sa drugima svoje brige: Razgovor o onome što vas muči na nekim od foruma, može vas povezati sa ljudima koji su u sličnoj situaciji kao vi i imaju iste probleme.

Ukoliko ste započeli ciklus lečenja, ili ste imali u planu da započnete, najbitniji faktor u suočavanju sa stresom zbog iznenadne promene vaših planova je da imate podršku medicinskog tima klinike. Iako trenutno niste u mogućnosti da posetite kliniku, možete nas kontaktirati da organizujemo besplatnu video konsultaciju kako bismo razgovarali o vašem problemu. Osoblje Newlife IVF klinike je tu da odgovori na pitanja i dileme koje imate i pruži vam podršku duž celog puta i iskustva sa vantelesnom oplodnjom.

Grčka je od maja meseca postepeno počela da ukida restriktivne mere uvedne zbog Covid-19 virusa. Newlife IVF je ponovo počela da sprovodi cikluse lečenja sredinom maja prateći uputstva Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju i Američkog društva za reproduktivnu medicinu. Ipak, inostrani pacijenti moraju biti upoznati sa važećim režimom putovanja i ograničenjima na nivou zemalja kako bi sa sigurnošću mogli da isplaniraju putovanje. Takođe je bitno da se pridržavate zvaničnih uputstava i mera zaštite i izbegavate informisanje iz nepouzdanih izvora.

U ovom izazovnom periodu, naš glavni zadatak je da vas bezbedno dovedemo do vašeg cilja. Ostajte zdravo!

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja