Značajna povezanost između dijabetesa i muške plodnosti

by Giorgos Chorozoglou, last updated 13 May 2024,

2 min read

Dijabetes, hronično stanje koje pogađa milione širom sveta, povezano je sa brojnim zdravstvenim problemima. Međutim, jedan aspekt koji se često zanemaruje je veza između dijabetesa i muške plodnosti. Nedavne studije su otkrile da dijabetes može uticati na plodnost muškaraca, što dovodi do komplikacija kao što su smanjen broj spermatozoida, loš kvalitet sperme i smanjena pokretljivost.

Veza između dijabetesa i plodnosti

Utvrđeno je da dijabetes, posebno tip 2, značajno utiče na plodnost muškaraca.
Visok nivo glukoze u krvi kod muškaraca sa dijabetesom može dovesti do oštećenja DNK u spermi, što rezultira smanjenom plodnošću. Štaviše, dijabetes može izazvati hormonsku neravnotežu koja negativno utiče na proizvodnju sperme i reproduktivno zdravlje.

Uticaj dijabetesa na zdravlje sperme

Dijabetes može imati ozbiljne implikacije na zdravlje sperme. Istraživanja su pokazala da muškarci dijabetičari mogu imati niži nivo testosterona u serumu, što može uticati na proizvodnju sperme. Štaviše, oksidativni stres, uobičajen problem kod dijabetičara, može izazvati oštećenje DNK sperme, što dovodi do smanjenog potencijala plodnosti.

Studija o spermogramima dijabetičara i osoba bez dijabetesa otkrila je značajne razlike u kvalitetu sperme, pri čemu su dijabetičari pokazali lošije rezultate. Ovo dodatno učvršćuje vezu između dijabetesa i problema sa plodnošću kod muškaraca.



Suočavanje sa problemima plodnosti u vezi sa dijabetesom

Uprkos dokazima koji se mogu činiti zastrašujućim, ključno je zapamtiti da su rešenja dostupna za one koji se bave problemima plodnosti u vezi sa dijabetesom. Održavanje zdrave ishrane i redovno vežbanje mogu pomoći u upravljanju dijabetesom i poboljšanju plodnosti. Određeni lekovi i tretmani takođe mogu pomoći u povećanju potencijala plodnosti.

Zaključak

Veza između dijabetesa i muške plodnosti je neosporna i javnost treba da bude svesna da postoji povezanost između navedenih faktora. Muškarci dijabetičari moraju pažljivo pratiti svoje reproduktivno zdravlje i preduzeti neophodne korake kako bi zaštitili svoj potencijal plodnosti.

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja