Da li IVF uzrokuje kancer?

by Anthi Stamkopoulou, last updated 27 May 2024,

2 min read

U domenu tretmana plodnosti, IVF (in vitro oplodnja) ističe se kao svetionik nade za mnoge parove koji se bore da zatrudne. Međutim, kao i kod svake medicinske procedure, često se javljaju pitanja i zabrinutostu vezi sa potencijalnim rizicima i neželjenim efektima. Jedno uobičajeno pitanje koje se često pojavljuje je: Da li IVF izaziva kancer?

Da li ima razloga da brinete?

Veza između IVF-a i kancera je tema diskusije i istraživanja godinama. Dok su početne studije izazvale zabrinutost u vezi sa mogućom povezanosti između tretmana plodnosti i rizika od raka, dalja istraživanja i opsežne analize su pružile više jasnoće po ovom pitanju.

Šta kaže istraživanje

Nedavne studije i meta-analize su pokazale da nema ubedljivih dokaza koji sugerišu da IVF direktno izaziva rak. Većina istraživanja ukazuje da je svako potencijalno povećanje rizika od raka povezanog sa IVF-om verovatno zbog osnovnih faktora kao što su sama neplodnost ili već postojeća stanja, a ne zbog lečenja.



Šta kažu stručnjaci

Vodeći specijalisti za plodnost i onkolozi naglašavaju važnost individualizovane nege i temeljne procene pre podvrgavanja IVF-u. Rešavanjem svih postojećih zdravstvenih problema i prilagođavanjem planova lečenja jedinstvenoj medicinskoj istoriji svakog pacijenta, rizici se mogu svesti na minimum, a šanse za uspešan ishod mogu biti optimizovane.

Krećemo napred sa samopouzdanjem

Dok krećete na svoje putovanje vantelesne oplodnje, od suštinskog je značaja da ostanete informisani i konsultujete se sa iskusnim profesionalcima. Newlife IVF Greece tim je posvećen pružanju personalizovane nege, uz najsavremenije tehnologije i uz podršku koja će vam pomoći da ostvarite svoj san o roditeljstvu.

Preduzmite sledeći korak

Pretpostavimo da imate pitanja ili želite da saznate više o vantelesnoj oplodnji i kako vam ona može pomoći na vašem putu ka roditeljstvu. U tom slučaju, pozivamo vas da kontaktirate naš saosećajni i edukovani tim u Newlife IVF Greece. Dozvolite nam da vas vodimo kroz ovo transformativno putovanje sa stručnošću, empatijom i posvećenošću vašem blagostanju.

Kontaktirajte nas danas da zakažete konsultacije i napravite prvi korak ka ostvarenju vašeg sna o osnivanju ili proširenju porodice. Vaša budućnost počinje ovde u Nevlife IVF Greece.

Anthi Stamkopoulou

Anthi Stamkopoulou, MD, MSc

Anthi je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja