Da li vitamin D i izlaganje sunčevoj svetlosti poboljšavaju moju plodnost?

by Giorgos Chorozoglou, last updated 23 Aug 2023,

4 min read

Ako ste par koji pokušava da ostvari trudnoću, nesumnjivo ćete učiniti sve što je potrebno da poboljšate svoje šanse da donesete zdravu bebu na svet. U nekim slučajevima, postizanje ovog cilja može značiti uključivanje određenih dijetetskih suplemenata u vašu svakodnevnu rutinu. Postoje jaki naučni dokazi koji podržavaju upotrebu suplemenata kao što je vitamin D, na primer, kao sredstvo za povećanje verovatnoće začeća. Nivo vitamina D koji je u normalnom opsegu je od značaja za vaše opšte zdravlje. Međutim, to je posebno važno kada je u pitanju plodnost i poboljšanje šanse za začeće. U ovom članku opisujemo 5 stvari koje svaki par treba da zna u vezi sa vitaminom D i plodnošću.

Zašto je važno da se proveri vaš nivo vitamin D

Studije su pokazale da nedostatak vitamina D može dovesti do niskog broja spermatozoida, kao i do loše funkcije sperme kod muškaraca. Nedostatak vitamina D takođe može doprineti lošoj stopi implantacije embriona. Sve u svemu, manjak vitamina D može značajno smanjiti šanse za začeće para. Međutim, treba napomenuti da mnogi muškarci i žene ne znaju koliki je njihov nivo vitamina D. Prvi korak ka začeću trebalo bi da bude zakazivanje pregleda kod lekara kako bi vam se proverio nivo vitamina D. Ako je vaš nivo vitamina D manji od 30 ng/mL, vaš lekar će verovatno preporučiti uzimanje suplemenata vitamina D. U skladu sa instrukcijama Nacionalnog instituta za zdravlje, uzimanje 2.000 do 4.000 IU vitamina D svakog dana može pomoći u normalizaciji nivoa vitamina D. Međutim, čak i uz povećanje dnevnog unosa vitamina D, može proći čak 90 dana pre nego što se postigne optimalni nivo.

Vitamin D i plodnost kod žena

Ako ste žena koja pokušava da zatrudni prirodnim putem, biće vam od koristi da znate da viši nivoi vitamina D mogu značajno poboljšati vaše šanse za začeće. U stvari, studije pokazuju da prosečni do iznadprosečni nivoi D u jajnicima mogu dovesti do poboljšane stope implantacije embriona. Takođe, može se uveliko poboljšati ishod VTO (in vitro oplodnje). Takođe je vredno napomenuti da optimalni nivoi vitamina D doprinose većoj stopi trudnoće u VTO i, što je još važnije, stopi rođenih beba. Takođe, žene se podstiču da održavaju nivo vitamina D tokom trudnoće, jer to osigurava da se njihova beba rodi zdrava. Da rezimiramo, žene koje imaju manjak vitamina D imaju veće šanse da dožive sledeće komplikacije:

  • Bebe rođene sa infekcijama
  • Gestacijski (trudnički) dijabetes
  • Prevremeni porođaji

Stoga, mnogi lekari će savetovati trudnicama da uzimaju od 2.000 do 4.000 IU vitamina D tokom trudnoće. Na sreću, mnogi prenatalni vitamini na tržištu mogu dati ženama dobar start, jer mnogi od njih sadrže čak 1.000 IU vitamina D.

Vitamin D i plodnost kod muškaraca

Kada je reč o plodnosti i začeću, fokus je oduvek bio na ženama; međutim, problemi sa plodnošću kod muškaraca takođe mogu otežati začeće. Do tog trenutka, za muškarce je jednako važno da održavaju zdrav nivo vitamina D. Prema studiji objavljenoj u Nacionalnom institutu za zdravlje, jednoj od vodećih institucija odgovornih za sprovođenje i podršku medicinskim istraživanjima, postoji korelacija između nivoa vitamina D kod muškarca i njegove sposobnosti da proizvodi zdravu spermu koja doprinosi trudnoći žene. Ova opšti zaključak se odnosi na polni odnos, kao i na indukciju ovulacije. Studija je takođe pokazala da su optimalni nivoi vitamina D doveli do poboljšanja kvaliteta sperme, kao i pokretljivosti spermatozoida, što je zauzvrat povećalo verovatnoću trudnoće. Međutim, kao i žene, muškarci moraju održavati optimalan nivo vitamina D dok pokušavaju da zatrudne.

Šta se Preporučuje?

Ukratko, pokušaj začeća je zajednički napor koji zahteva da muškarac i žena budu zdravi. To između ostalog znači postizanje i održavanje optimalnog nivoa vitamina D. Dok se velike količine vitamina D mogu dobiti iz sunčeve svetlosti, neki ljudi možda neće moći da iskoriste prednosti sunca, posebno oni sa tamnijom kožom. Studije pokazuju da će pojedinci sa tamnom kožom morati da provode znatno više vremena na suncu da bi postigli isti nivo vitamina kao oni sa svetlijom kožom. Međutim, bilo bi dobro da konzumirate hranu bogatu vitaminom D, kao što su masna riba i mlečni proizvodi, na primer, ili uzimanjem suplemenata. Takođe je dobra ideja da zakažete rutinske preglede kod svog lekara, koji može proceniti ne samo nivoe vitamina D, već i opšte zdravlje.

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja