Majčinstvo i tretmani plodnosti za žene bez partnera

by Fotini Bogdou, last updated 29 Nov 2023,

3 min read

Majčinstvo je prelepo putovanje na koje mnoge žene žele da krenu. Sada, u savremenom svetu, konvencionalni put roditeljstva nije jedina opcija, posebno za singl žene koje teže da iskuse radost majčinstva. Tretmani VTO nude mnoštvo opcija, dajući mogućnost roditeljstva onima koji to žele. Ovaj članak ima za cilj da pruži detaljne savete i smernice o tome kako samohrana žena može postati majka kroz tretmane potpomognute reprodukcije.

Izbor prave klinike

Prvi korak na ovom putu je odabir prave klinike. Veoma je važno uzeti u obzir faktore kao što su stope uspeha klinike, iskustvo i naučna obuka medicinskog tima, raznovrsnost usluga koje se nude i ukupni troškovi. Uradite temeljno istraživanje, pročitajte recenzije pacijenata i, naravno, ne oklevajte da postavljate pitanja tokom prvog sastanka.

Neophodne analize

Pre nego što započnete bilo kakav tretman VTO, morate proći niz testova da bi se napravila prava procena reproduktivnog zdravlja. Ovi testovi mogu uključivati hormonske analize, ispitivanje rezerve jajnika na osnovu količine i kvaliteta jajnih ćelija, kao i preglede za procenu stanja materice i jajovoda. Rezultati će pomoći vašem lekaru da preporuči pravi tretman za vas.

Aspekti koje treba razmotriti

Singl žena koja se sprema da započne tretman asistirane reprodukcije treba da razmotri sledeće:

  1. Emotivni doživljaj može biti intenzivan, pa je psihološka podrška ključna.
  2. Uzmite u obzir finansijski deo od početka, jer ove vrste tretmana zahtevaju finansijska sredstva.
  3. Saznajte više o pravnim procedurama i regulativama, s obzirom da ćete koristiti spermu donora.



Najpopularnije opcije lečenja

Postoji nekoliko opcija tretmana za singl žene:

  1. Intrauterina inseminacija (IUI): Tokom ovulacije, sperma se ubrizgava direktno u endometrijalnu šupljinu.
  2. In vitro oplodnja (IVF): U ovoj proceduri, jajne ćelije se spiriraju iz jajnika, a zatim se u laboratoriji jajne ćelije oplođuju spermom.
  3. Donor sperme: Tretman korišćenjem donorske sperme za IUI ili IVF.
  4. Donacija jajnih ćelija: U slučaju da se jajna ćelija žene, zbog kvaliteta, ne može razviti u visokokvalitetne blastociste, mogu se iskoristiti jajne ćelije donorke za povećanje šansi za trudnoću

Svaki tretman ima specifične procedure, stope uspeha i troškove o kojima bi trebalo da budete obavešteni od strane lekara i medicinskih savetnika.

Troškovi, pravne procedure i podrška

Troškovi tretmana potpomognute reprodukcije mogu varirati u zavisnosti od klinike, vrste tretmana i u zavisnosti da li je isti pokriven osiguranjem. Pravne procedure takođe igraju važnu ulogu, posebno u slučaju genetske donacije. Možete kontaktirati pravne savetnike koji će vam pomoći da razumete svoja prava i obaveze.

Ne zaboravite da niste sami na ovom putovanju. Postoji mnogo grupa za podršku, kako onlajn tako i lično, gde se možete povezati sa ljudima koji prolaze kroz iste situacije kao i vi, i koji su ili u procesu lečenja ili su prethodno prošli slične tretmane.

Odluka da postanete majka putem tretmana potpomognute reprodukcije zahteva hrabrost i odlučnost. Uz prave informacije i podršku, ovo putovanje možete napraviti sa odvažnim stavom i samopouzdanjem. Kontaktirajte naš medicinski tim da biste dobili sve odgovore.

I zapamtite da svaka priča počinje prvim korakom. Vaš može da počne ovde!

Fotini Bogdou

Fotini Bogdou, BSc

Fotini is an International Patient Coordinator at Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja