Prvi ultrazvučni pregled trudnoće nakon VTO tretmana

by Giorgos Chorozoglou, last updated 17 May 2023,

4 min read

Na klinici Newlife IVF Greece razumemo koliko proces VTO tretmana može biti emocionalno iscrpljujući za naše pacijente. Svaka faza VTO postupka nosi sa sobom razna osećanja, uključujući iščekivanje, nadu, teskobu i strah. Na primer, prvi ultrazvuk na kojem pacijent prvi put vidi plod je vrlo emotivan trenutak. Ženama koje zatrudne prirodnim putem, ultrazvuk nije tako velika stvar. Međutim, za one koji se podvrgavaju tretmanima infertiliteta, ultrazvuk je poseban. Iako testovi na trudnoću obavljeni nakon embriotransfera mogu potvrditi trudnoću, ultrazvuk ima za cilj da utvrdi trudnoću i da ispita da li se ona pravilno razvija.

Za mnoge žene, dani između poslednjeg testa trudnoće i ultrazvuka mogu izgledati kao godine. To iskustvo zaista unosi nemir i stres dok se čeka dan zakazanog termina. Međutim, teško je rečima opisati koliku radost i sreću pacijentkinje osećaju kada konačno saznaju da im se trudnoća pravilno razvija. Specijalisti reproduktivne medicine u Newlife IVF Greece će porazgovarati sa pacijentima o nekim stvarima koje mogu očekivati ​​tokom početnih konsultacija. Ne postoje garancije kod VTO tretmana. Međutim, uz Newlife, možete biti sigurni da ćete biti tretirani sa saosećanjem i najvišim nivoom profesionalizma.

Koji je termin ultrazvuka nakon VTO?

Kada se on radi?

Obično se prvi ultrazvuk zakazuje između pete i sedme sedmice. Glavni razlog što se ultrazvuk radi od pete do sedme sedmice je taj što u tom periodu putem ultrazvuka doktori mogu otkriti otkucaje srca fetusa. Osim toga, ovo je trenutak kada će doktor moći da donese zaključak da li se fetus razvija prema navedenim medicinskim smernicama. Međutim, može se napraviti izuzetak da se ultrazvuk uradi ranije ako doktori sumnjaju da imate ektopičnu, odnosno vanmateričnu trudnoću.

Ostale bitne stavke na koje doktori u Newlife obraćaju pažnju su:

  • Broj beba: Prvi ultrazvuk daje vama i doktorima uvid u to koliko beba nosite. Sonografskim pregledom će se utvrditi koliko se fetusa nalazi u vašoj materici na osnovu broja gestacijskih mešaka.
  • Abnormalnosti: Iako je još rano, doktori uvek mogu proveriti ima li defekta pregledom žumančane kese, gestacijskog meška i fetalnog stuba.
  • Ektopična trudnoća: Iako je vanmaternična trudnoća retka u slučajevima vantelesne oplodnje, ona je ipak moguća i stoga je jedna od važnih stavki koje se provjeravaju tokom ultrazvuka od pete do sedme sedmice.
  • Rast i razvoj: Ultrazvuk je najbolji način da se utvrdi da li embrion napreduje kako bi trebao. Iako se sećate datuma transfera ili datuma ovulacije, doktori će putem ultrazvuka oceniti rast i odrediti datum porođaja.

Šta da očekujete tokom ultrazvučnog pregleda

Prvi ultrazvuk tokom VTO trudnoće u većini slučajeva se radi vaginalno. To je zato što je u ovoj fazi trudnoće gestacijski mešak relativno mali i praćenje otkucaja srca može biti prilično izazovno. Tokom vaginalnog ultrazvuka, tanka obložena sonda se podmazuje, a zatim ulazi u vaginu. Iako je ovakav pregled nelagodan, nije nimalo bolan. Zapravo, kada vidite plod na ekranu, sva anksioznost i nelagodnost će nestati.

U nekim slučajevima, doktori se mogu odlučiti za korištenje eksternog ultrazvuka, sve dok je gestacijski mešak vidljiv. Međutim, pri ovoj metodi, od vas će se tražiti da dođete u kliniku s punom bešikom kako bi se na ultrazvučnom pregleduda napravila razlika između unutrašnjih organa.

Bez obzira na tehniku, slika fetusa će biti prikazana na ekranu, a doktor će izvršiti merenja kako bi tačno procenio i odredio datum vaše trudnoće. Ako ultrazvuk pokaže željene rezultate, naš specijalista koji vodi VTO tretman će zakazati još jedan ultrazvuk nakon nekoliko meseci kako bi pratio napredak. Takođe je ključno razumeti da vaginalni ultrazvuk daje najpreciznije slike. Osim toga, ovi pregledi su bezbedni i ni na koji način neće oštetiti fetus.

Prvi ultrazvuk je kritičan deo procesa VTO tretmana jer pomaže dotkoru da otkrije bilo koji problem dovoljno rano. Uz izazove kroz koje ste prošli da biste otpočeli VTO tretman u inostranstvu, bilo bi dobro da pratite sve instrukcije vezane za rutinske procese. Iako možda ne znamo koliko ste anksiozni i zabrinuti pri dolasku na kliniku na ultrazvuk, budite ubeđeni da su naši pecijalisti profesionalci i da će vam pomoći da se snađete u ovom procesu, bez nelagodnosti. Pri samom dolasku na ultrazvuk možda ćete se osećati zbunjeno, uplašeno i bićete pod stresom, ali će ubrzo preovladati uzbuđenje, kada ugledate mali fetus koji raste unutar vaše materice.

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja