Kako se nositi sa stresom kada krenete na VTO putovanje nakon 45. godine

by Jordanka Mrsulja, last updated 13 Apr 2024,

4 min read

Odvažiti se na put vantelesne oplodnje (VTO) je veliki korak ka ispunjenju sna o roditeljstvu. Za one starije od 45 godina, iskustvo može biti posebno intenzivno, sa jedinstvenim emocionalnim i fizičkim izazovima. Međutim, uz prave strategije i podršku, možete uspeti. Evo kako da se nosite sa stresom i održite pozitivan stav dok sledite put ka roditeljstvu kroz VTO tretmane posle 45.

Emocionalna podrška: izgradite svoje stubove snage

  1. Napravite mrežu podrške: Okružite se ljudima koji razumeju i podržavaju vaše putovanje. Ovo može uključivati prijatelje koji su prošli kroz VTO, članove porodice ili grupu za podršku posebno za one koji su podvrgnuti tretmanu plodnosti. Online forumi takođe mogu biti dragoceni za povezivanje sa drugima u sličnim situacijama.

  2. Profesionalno savetovanje: Razmislite o traženju pomoći od terapeuta koji je specijalizovan za pitanja plodnosti. Oni mogu da obezbede strategije suočavanja i pomognu vam da upravljate toboganom emocija koje često prate VTO tretmane.

  3. Otvorena komunikacija sa svojim partnerom: Ako prolazite kroz ovo putovanje sa partnerom, trudite se da imate otvorenu komunikaciju. Podelite svoja osećanja, strahove i nade. Ovo zajedničko iskustvo može ojačati vaš odnos i pružiti međusobnu podršku.

  4. Tehnike opuštanja: meditacija, joga ili vežbe dubokog disanja mogu smanjiti stres i pomoći vam da održite emocionalnu ravnotežu. Ovo vas može zadržati u sadašnjem trenutku, olakšavajući brige o budućnosti.

Medicinske procedure: razumevanje i priprema za putovanje

  1. Edukujte se: Znanje je moć. Saznajte što je više moguće o VTO procesu, lekovima i procedurama kojima ćete se podvrgnuti. Ovo može demistifikovati iskustvo i učiniti ga manje zastrašujućim.

  2. Izaberite pravu kliniku za plodnost: Potražite kliniku sa iskustvom u lečenju pacijenata starijih od 45 godina. Trebalo bi da budu transparentni u pogledu stopa uspeha i spremni da razgovaraju o potencijalnim rizicima i koristima za vašu starosnu grupu.

  3. Postavite realna očekivanja: Stope uspeha za VTO opadaju sa godinama, tako da je neophodno jasno razumeti šta možete očekivati. Razgovarajte o tome sa svojim specijalistom za plodnost kako biste postavili realne ciljeve i pripremili se za sve moguće ishode.

  4. Budite organizovani: Vodite detaljan kalendar vašeg rasporeda lečenja, vremena uzimanja lekova i termina kod lekara. Ako ste organizovani, osećaćete da imate više stvari pod kontrolom i da ste manje preopterećeni.



Fizičko zdravlje: Briga o svom telu

  1. Održavajte zdrav način života: Uravnotežena ishrana, redovna vežba i adekvatan san mogu poboljšati vaše opšte zdravlje i potencijalno povećati uspeh tretmana. Izbegavajte pušenje i ograničite unos alkohola i kofeina.

  2. Izborite se sa neželjenim efektima lekova: VTO lekovi mogu izazvati neželjene efekte kao što su nadimanje, promene raspoloženja i umor. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako da upravljate ovim efektima i razmotrite dodatke ishrani i alternativne terapije kao što je akupunktura, za koju neke studije sugerišu da može poboljšati rezultate VTO.

  3. Pratite svoje zdravlje: Redovni pregledi kod vašeg lekara su od ključne važnosti. Oni mogu pratiti vaš odgovor na lekove za plodnost i prilagoditi vaš plan lečenja po potrebi.

  4. Odvojite vreme za brigu o sebi: Ne zaboravite da razmazite sebe. Bez obzira da li je reč o opuštajućoj kupki, šetnji prirodom ili dobroj knjizi, sve aktivnosti koje se tiču brige o sebi mogu pomoći u smanjenju stresa i podmlađivanju vašeg duha.

Polazak na VTO putovanje za žene starije od 45 godina pokazuje vašu snagu i odlučnost. Možete sa sigurnošću da se krećete ovim putem fokusirajući se na emocionalnu podršku, razumevanje medicinskih procedura i brigu o svom fizičkom zdravlju. Zapamtite, svaki korak koji napravite je ka vašem snu o roditeljstvu. Uz odgovarajuću podršku i brigu o sebi, možete održati svoje blagostanje tokom ovog dubokog putovanja.

Kontaktirajte naše stručnjake ovde u Newlife IVF Greece da započnete svoje putovanje plodnošću već danas!

Jordanka Mrsulja

Jordanka Mrsulja, BA, MA

Jordanka je koordinator za inostrane pacijente na klinici Newlife IVF Greece i zadužena je za pružanje podrške pacijentima iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja