Kako razgovarati o donaciji jajnih ćelija ili sperme sa svojom decom

by Dimitrios Dovas, last updated 01 Feb 2024,

4 min read

U trenutku kada dete dođe u vaš život, ono postaje centar vašeg sveta. Deo brige o vašem detetu uključuje vođenje suštinskih i ponekad teških razgovora. Jedan takav razgovor mogao bi biti o njihovom začeću putem donacije jajnih ćelija ili sperme. Ove diskusije su ključne jer doprinose da vaše dete razume svoj identitet i poreklo.

Razumevanje donacije jajnih ćelija/sperme

Donacija jajnih ćelija i sperme omogućava ženama i parovima da prevaziđu izazove plodnosti i iskuse roditeljstvo.

Ovu opciju lečenja često razmatraju žene koje ne proizvode dovoljno običnih jajnih ćelija, ali inače mogu da zatrudne.

Donorka jajnih ćelija prima hormonske injekcije kako bi pospešili rast jajnih ćelija, koje se zatim aspiriraju i oplode spermom partnera ili donora. Oplođene jajne ćelije se razvijaju u embrione, a zatim se implantiraju embionu u matericu žene primaoca.

Donacija sperme se koristi u tretmanima intrauterine inseminacije (IUI) i vantelesne oplodnje (VTO). Kod IUI, sperma se ubrizgava u matericu, dok se kod VTO zrela jajna ćelija u laboratoriji oplodi spermom donora. Ovi tretmani su takođe dostupni za istopolne parove i neudate žene, uz savetovanje koje će pomoći u razumevanju emocionalnih, etičkih i pravnih aspekata.

Važnost ovog razgovora

Roditelji će možda morati da razgovaraju o donaciji jajnih ćelija ili sperme sa svojom decom iz različitih razloga. Najznačajniji razlog je pravo deteta da zna svoje genetsko poreklo. Razumevanje nečije genetske loze može imati duboke implikacije na nečiji identitet i zdravlje u budućnosti. Štaviše, otvorenost po pitanju ovog aspekta njihovog porekla pomaže u izgradnji poverenja unutar porodične jedinice.



Saveti za započinjanje razgovora

Kada sa decom razgovarate o tako osetljivim temama, vreme i pristup su od vitalnog značaja. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vas voditi kroz ovaj proces:

  • Počnite rano: Generalno se preporučuje da ove diskusije započnete rano, kada je vaše dete još malo. Mala deca su prirodno radoznala i veća je verovatnoća da će prihvatiti informacije bez osuđivanja.
  • Koristite jezik koji odgovara uzrastu: Neka jezik bude jednostavan i prilagođen uzrastu. Za mlađu decu, možete objasniti da vam je potrebna pomoć drage osobe (donora) da biste ih stvorili.
  • Dajte akcenat na Vašoj ljubavi: Uvek uverite dete da vaša ljubav prema njima nije određena genetikom. Moraju razumeti da su porodice izgrađene na ljubavi i brizi, a ne samo na genetskim vezama.
  • Pripremite se za pitanja: Deca će, naravno, imati pitanja o ovome, od kojih neka možda ne očekujete. Važno je da budete spremni da iskreno i otvoreno odgovorite na njihova pitanja.
    - Iskrenost je ključna: Budite iskreni u vezi sa procesom, a važno je da dete ne zatrpavate previše informacija odjednom. U redu je reći: „Objasniću ti više toga kada budeš stariji“, ako nisu spremni za konkretne detalje.

Kretanje kroz dalje diskusije

Kako vaše dete odrasta, njihovo razumevanje koncepta će se razvijati i možda će imati složenija pitanja. Održavanje otvorenog dijaloga i davanje im do znanja da je u redu razgovarati o tome u bilo kom trenutku.

Zapamtite, razgovor o donaciji jajnih ćelija ili sperme sa vašom decom nije jednokratni razgovor; to je kontinuirani dijalog koji se razvija kako rastu i razvijaju se.

Uticaj potpomognute reprodukcije na odnose majke i deteta i prilagođavanje deteta

Prema relevantnoj studiji, postavlja se pitanje u vezi sa uticajem potpomognute reprodukcije na odnose majke i deteta i prilagođavanje deteta od detinjstva do odraslog doba.

Međutim, studija je otkrila da deca začeta tehnikama potpomognute reprodukcije stvaraju jednako jake veze sa svojim majkama kao i one stvorene prirodnim putem. Takođe je pokazalo da se ova deca dobro prilagođavaju, pokazujući istu društvenu kompetenciju i blagostanje kao i njihovi vršnjaci („Longitudinalna studija o porodicama formiranim putem reprodukcije potpomognute treće strane: Odnosi majke i deteta i prilagođavanje deteta od detinjstva do odrasle dobi”).

Traženje profesionalnog savetovanja je od suštinskog značaja pre nego što počnete sa donorskim tretmanima, jer proces može biti emocionalno težak. Psihosocijalno savetovanje pomaže u upravljanju očekivanjima i stresom, pružajući uvid u psihološke, socijalne i pravne aspekte donorskih tretmana. Nudi prostor podrške za izražavanje zabrinutosti i donošenje informisanih odluka, osiguravajući da su pacijenti dobro pripremljeni za putovanje koje dolazi.

Slično tome, otvorena komunikacija je od vitalnog značaja za negovanje zdravog odnosa između roditelja i dece začete kroz donaciju. Dok razgovor o donaciji jajnih ćelija ili sperme sa decom može biti izazovan, pristup razgovoru sa strpljenjem, ljubavlju i iskrenošću može ojačati porodične veze. Odgovor svakog deteta će se razlikovati, a nekima će možda trebati dodatno vreme i podrška da bi razumeli svoje poreklo. Roditelji treba da budu strpljivi, da pruže podršku i uvere svoju decu u svoju bezuslovnu ljubav tokom ovog procesa.

Dimitrios Dovas

Dimitrios Dovas, MD, DFFP

Dimitrios je direktor klinike Newlife IVF Greece i odgovoran je za sve međunarodne pacijente.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja