Više neuspelih pokušaja VTO - Šta je razlog?

by Newlife IVF Team, last updated 15 Mar 2023,

3 min read

Prva beba začeta putem vantelesne oplodnje rodila se 25 jula 1978. godine, ali i nakon svih ovih godina naučnici još uvek ulažu izuzetne napore da poboljšaju rezultate tretmana vantelesne oplodnje. Jedan od glavnih problema koji i dalje predstavlja izazov jesu uzastopne neuspele implantacije embriona.

Govorimo o uzastopnim neuspelim implantacijama embriona kada imamo nemogućnost ostvarenja kliničke trudnoće nakon najmanje tri ili više VTO tretmana, u kojima je izvršen transfer najmanje 4 embriona dobrog kvaliteta, kod žena ispod 40 godina starosti. Da li je tretman uspešan ili ne uglavnom zavisi od kvaliteta embriona (morfološkog kao i genetskog) i u manjoj meri od sluznice endometrijuma (morfoloških kriterijuma, debljine i vremenske podudarnosti između endometrijuma i embriona).

Hromozomske anomalije

Što su žene starije, povećava se i stopa hromozomskih anomalija u jajnim ćelijama koje proizvode, pa samim tim i kod embriona. Ovo je razlog što su kod žena starije reproduktivne dobi stope uspešnosti VTO niže, dok su stope pobačaja više. Da bi se povećale šanse za pozitivan ishod, u modernim laboratorijama se svi embriotransferi vrše u fazi blastociste, što znači i da embriolozi poseduju više znanja o finalnoj proceni/rangiranju embriona. Kod blastocisti su manje šanse za hromozomske anomalije jer priroda filtrira neke od njih nakon fertilizacije i tokom perioda razvoja embriona. U slučajevima kada se sumnja da je uzrok neuspešne implantacije u embrionu, zahteva se analiza kariotipa putem krvi za oba partnera, a kako bi se isključili dodatni genetski faktori koji mogu dovesti do većeg procenta anomalija u embrionima nego što je to očekivano. Preimplantacijska genetska dijagnostika embriona u fazi blastociste može biti od pomoći, u zavisnosti od medicinske anamneze i očekivanog broja blastociosti.

Anomalije materice

Morfološke anomalije materice mogu takođe biti uzrok neuspele implantacije. To mogu biti bilo kakve patološke promene u materičnoj šupljini kao što su hiperplazija endomerijuma, prisustvo submukoznih mioma i polipa. Nadalje, hronični endometritis može uticati na razvoj sluznice endometrijuma i takođe dovesti do neuspelih implantacija. Dalje, prisustvo hidrosalpinksa ili endometrioze mogu negativno uticati na uspešnost tretmana VTO. Morfološke anomalije se mogu otkriti neinvazivnim 3-dimenzionalnim ultrazvučnim pregledom. U određenim slučajevima, potrebne su i invazivnije procedure kao što su histeroskopija ili laparoskopija, bilo u dijagnostičke svrhe ili u svrhu lečenja napred navedenih stanja.

Endokrinološki faktori

Endokrini faktori takođe mogu biti odgovorni za povećanje rizika od neuspeha implantacije. Ovo uključuje bolesti štitne žlezde, dijabetes melitus i luteinsku insuficijenciju. Dostupni podaci govore o tome da je subklinički hipotiroidizam, definisan kao TSH iznad 4mIU/L, takođe povezan sa pobačajem i da lečenje poboljšava mogućnost za ostvarivanje trudnoće.
Ako do implantacije ne dođe čak i ako su sve gore navedene metode i testovi obavljeni, potrebno je istražiti alternativne metode. Ako je verovatni izvor problema embrionalni, onda će par u možda morati da razmotri donaciju reproduktivnih ćelija. Ako je problem uzrokovan faktorima materice i problem možda nije moguće rešiti, onda bi trebalo razmotriti surogat majčinstvo

Kada uzmemo sve u obzir, postoji mnogo faktora u okviru VTO tretmana koji mogu dovesti do ponovljenih neuspešnih implantacija embriona. Međutim, postoji mnogo načina da se istraže uzroci i postoje rešenja za veliki broj ovih problema. Individualizovani protokoli i prilagođeni pristup lečenju potrebni su za svakog pacijenta u zavisnosti od razloga koji stoji iza neuspeha.

Medicinski i naučni tim Newlife IVF Greece nikada ne prestaje da proširuje svoje znanje i naporno radi kako bi ponudio najsavremenije tretmane i rešenja dostupna u polju vantelesne oplodnje.

Osim što nudimo svoje iskustvo i medicinske savete, takođe smo tu da vas saslušamo i pomognemo da se nosite sa svim aspektima lečenja. Posetite našu web stranicu i popunite kontakt obrazac za zakazivanje besplatne medicinske konsultacije, tokom koje ćemo poragovarati o vašem slučaju, odgovoriti na sva pitanja i biti podrška na vašem VTO putovanju.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja