Da li su folati bolji od folne kiseline ukoliko želite da zatrudnite?

by Dimitrios Dovas, last updated 06 Oct 2020,

2 min read

Ozbiljne kongenitalne (urođene) anomalije mozga i/ili kičmene moždine zovu se još i defekti nervne cevi. Nervna cev u ranoj fazi razvoja formira mozak i kičmenu možinu, i kada nije na pravilan način zatvorena, javljaju se defekti. Dva najčešća tipa su anencefalija (defekt mozga) i spina bifida (defekt kičmene moždine). Ova stanja se obično dijagnostikuju u ranoj trudnoći.

Brojne studije su potvrdile da ukolko žena uzima folnu kiselinu u periodu kada pokušava da ostane u drugom stanju i tokom rane trudnoće, rizik od defekta nervne cevi se značajno smanjuje. Pošto se organogeneza (razvoj organa) završava krajem prvog trimestra, važno je da suplementacija krene pre nego što žena ostane u drugom stanju.

Većina (ali ne svi) defekti nervne cevi se mogu sprečiti uz 400mcg folne kiseline dnevno, bilo da se uzima kao suplement ili kroz obogaćene namirnice, kao što su žitarice za doručak.

Folna kiselina je vitamin B. Predstavlja sintetski oblik folata koji se koristi u suplementima ili u obogaćenoj hrani. Prirodni folat se može naći u namirnicama kao što su zeleno povrće, voće i u mahunarkama. Iako je folat izuzetno važan za zdravu ishranu, za većinu žena je generalno teško da kroz ishranu unesu preporučene količine.

Druge oblike folata kao što je 5 metiltetrahidrofolat (5-MTHF), koji se pored folne kiseline nalaze u suplementima, ne bi trebalo mešati sa prirodnim folatom koji se nalazi u namirnicama, jer njihova delotvornost u sprečavanju nastanka defekta nervne cevi još uvek nije u potpunosti istražena.

Zbog svega navedenog, najbolji način da se obezbedi dovoljna količina folata u krvi žene je kroz dodatak folne kiseline, bilo putem suplemenata ili kroz obogaćene namirnice.

Više informacija o ovoj temi pronaći ćete u pregledu CDR (Centra za kontrolu i prevenciju bolesti) iz 2018, na sledećem linku: cdc.gov/ncbddd/folicacid/faqs/faqs-general-info.html

Dimitrios Dovas

Dimitrios Dovas, MD, DFFP

Dimitrios je direktor klinike Newlife IVF Greece i odgovoran je za sve međunarodne pacijente.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja