Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): A Comprehensive Guide

by Athanasios Pantelis, last updated 09 Nov 2023,

2 min read

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je široko rasprostranjeno zdravstveno stanje koje pogađa 1 od 10 žena u reproduktivnom dobu. Karakteriše ga hormonski disbalans, nepravilni menstrualni ciklusi i formiranje sitnih cista na jednom ili obično na oba jajnika.

Simptomi PCOS-a

Simptomi PCOS-a:

  • Tipični simptomi uključuju:
  • Retki ili produženi menstrualni ciklusi.
  • Prekomerni rast dlačica na licu i telu.
  • Bubuljice.
  • Dobijanje na težini.
  • Tanjenje kose.

Međutim, neke žene sa PCOS-om možda neće pokazati nikakve vidljive znake prednje navedene.

Dijagnostikovanje PCOS-a

Dijagnoza PCOS-a može biti izazovna zbog širokog spektra simptoma. Zdravstveni radnici se često oslanjaju na fizičke preglede, simptome pacijenata, testove krvi i ultrazvuk karlice da bi potvrdili prisustvo ovog sindroma.

Lečenje PCOS-a

Iako ne postoji lek za PCOS, različite opcije lečenja mogu pomoći u borbi sa simptomima i smanjenju rizika od dugoročnih zdravstvenih problema. Ovi tretmani često imaju za cilj regulisanje menstrualnih ciklusa, upravljanje hormonskom neravnotežom i rešavanje specifičnih problema kao što su neplodnost ili višak rasta kose.

Obično se propisuju lekovi klomifen i letrozol, koji doprinose tome da bi se izazvala ovulacija.. Metformin, lek za dijabetes, takođe se može koristiti za lečenje PCOS-a, posebno kod pacijenata sa prekomernom težinom. Hormonske kontraceptivne pilule, kao npr. oralni kontraceptivi, flasteri ili vaginalni prstenovi se obično preporučuju za lečenje menstrualnih abnormalnosti i akni.



Živeti sa PCOS-om

Život sa PCOS-om može biti izazovan, ali je ključno zapamtiti da niste sami. Redovno vežbanje, zdrava ishrana i gubitak težine (ako je prekomerna težina u pitanju) mogu značajno poboljšati simptome i ukupan kvalitet života.

VTO i PCOS: Zrak nade

Vantelesna oplodnja (VTO) može biti obećavajuće rešenje za žene sa PCOS-om koje se bore da zatrudne. Ova tehnologija potpomognute reprodukcije uključuje oplodnju jajne ćelije izvan tela i implantaciju embriona u matericu.

Priprema za IVF tretman

Ako razmišljate o VTO-u, priprema kako i fizička tako i emocionalna je ključna. Vodite računa o zdravom načinu života, uključujući uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje. Tokom ovog putovanja, emocionalna podrška savetovališta ili grupa za podršku takođe može biti neprocenjiva.

Zapamtite, PCOS vas ne definiše. Uz pravu pomoć i podršku, možete upravljati svojim simptomima i živeti ispunjen život. Ne ustručavajte se da kontaktirate naš tim ukoliko imate nedoucima ili želite dodatne informacije.

Athanasios Pantelis

Athanasios Pantelis, MD, PhD

Atanasios je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja