Priprema oragnizma za embiotransfer

by Ermina Konstantinidou, last updated 08 Feb 2023,

3 min read

Put vantelesne oplodnje može biti dug i izazovan, a kod pacijenata obično izaziva niz emocija u rasponu od uzbuđenja do anksioznosti. Tokom terapije, žene žele da se uvere da su učinile sve što je u njihovoj moći da postignu željenu trudnoću. Jedno od pitanja koje obično imaju je: Kako da pripremim svoje telo za embriotransfer?

Iako ne postoji način koji će garantovati pozitivan rezultat, postoje neki saveti koje možete slediti kako biste povećali svoje šanse za uspeh.

Ne zaboravite da uzimate folnu kiselinu
U svetu medicine postoje mnoge diskusije i oprečna mišljenja kada je reč o suplementima, ali ako postoji suplement koji se smatra učinkovitim, to je definitivno supplement iz grupe B vitamina koji se zove folna kiselina. Ima značajnu ulugu kada je u pitanju rast ćelija i popravka naše DNK strukture. Tokom trudnoće, pokazalo se da pospešuje razvoj fetusa sprečavajući defekte neuralne cevi, formiranje zečje usne i prevremeni porođaj. Razlog zbog kog je važno uvesti uzimanje ovog suplementa tako rano je taj što se neuralna cev formira u ranim fazama trudnoće, pa se početak folne kiseline nakon pozitivnog testa na trudnoću ponekad može smatrati zakašnjenjem.

Dakle, evo našeg pravila: ne potcjenjujte važnost folne kiseline samo zato što je dodatak ishrani. Pridržavajte se svog režima, počnite da ga uzimate kada vam to kaže lekar i tretirajte ga kao i druge lekove jer je podjednako važna.

Vodite računa o ishrani.
Zamislite svoje telo kao motor. Što bolje gorivo koristite, to će bolje funkcionisati. Vaš tretman nije povod za uvođenje dijete za mršavljenje. VTO može Vas opteretiti kako fizički, zbog hormona koji se koriste tokom tretmana, tako i psihički zbog većeg nivoa stresa. Iz tog razloga je od izuzetne važnosti da sebi pomognete i da unosite sve neophodne namirnice koje su vašem telu potrebne za najbolje funkcionisanje. Mediteranska ishrana može se smatrati idealnom u ovom slučaju jer sadrži povrće, mahunarke, dobre masne kiseline i integralne žitarice.
Pijemo vodu

Pitajte bilo kog nutricionistu i on će vam reći da je temelj zdrave ishrane pravilno hidriranje tela. Dehidracija može uzrokovati značajne probleme kako tokom prirodnog ciklusa/trudnoće tako i tokom medicinski potpomognutog ciklusa/VTO tretmana. Srećom, rešenje je vrlo brzo i jednostavno, a to je povećanje unosa vode. Hidratacija sprečava grčeve materice do kojih može doći tokom transfera embriona, jer ukoliko se hidrirate mišići se pravilno hrane.

Nije potrebno da preterujete sa vežbanjem
Nedostatak vode nije jedini faktor koji utiče da se naši mišići naprežu. Intenzivno vežbanje utiče na isti način, a poslednje što želimo je naprezanje mišića koji podržavaju maternicu. To naravno ne znači da treba da budete vezani za krevet. Naprotiv, fizička aktivnost je nešto što preporučujemo. Samo se držite laganijih programa vežbi, kao što su šetnja i lagana joga.

Akupunktura može pomoći da se opustite
Još uvek nije naučno dokazano da li akupunktura ima uticaja na ishod embriotransfera. Međutim, zbog stresne prirode VTO tretmana, nekoliko sesija može vam pomoći da se opustite.

Jednostavno se smejte
Poslednje, ali ne i najmanje važno, nosite svoj najsjajniji osmeh i pokušajte da budete srećni i da imate pozitivan stav, jer niko to ne zaslužuje više od Vas!

Pogledajte odraz žene u ogledalu. Prepoznajte koliko ste jaki i koliko snage imate za ovaj tretman. Sa druge strane, nemojte biti jako strogi prema sebi ako rezultat nije onakav kakav ste očekivali.
Budite staložene, jake, a naš tim će biti uz Vas na svakom koraku!

Ne gubite vrijeme! Zakažite već sada besplatnu konsultaciju s našim medicinskim timom:

Ermina Konstantinidou

Ermina Konstantinidou, BSc

Ermina je babica i koordinator za inostrane pacijente na klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja