Znakovi i simptomi nakon transfera embriona: šta mi govori moje tijelo?

by Giorgos Chorozoglou, last updated 01 Apr 2024,

3 min read

Polazak na put vantelesne oplodnje (VTO) za mnoge je ogroman korak ka ispunjenju sna o roditeljstvu. Proces, ispunjen nadom i iščekivanjem, dostiže ključni trenutak tokom transfera embriona. Tada se oplođena jajna ćelija, sada embrion, pažljivo prenosi u matericu, označavajući početak potencijalne trudnoće. Ali šta se dalje dešava? Kako vaše telo reaguje i na koje znakove treba da pazite? Hajde da istražimo znakove i simptome nakon transfera embriona, dekodirajući poruke koje vaše telo šalje tokom ove ključne faze.

Razumevanje procesa

Prvo, bitno je razumeti da je telo svake žene jedinstveno, kao i njen odgovor na transfer embriona. Dok neke mogu doživeti primetne promene, druge se možda neće osećati drugačije. Ova pojava je sasvim normalna. Simptomi nakon transfera embriona često su kombinacija prirodnih reakcija tela i efekata lekova.

Uobičajeni znaci i simptomi

  1. Grčevi i “spotting”
    Blagi grčevi i tragovi krvi poznati kao “spotting” su među najčešćim znacima koji se javljaju nakon transfera embriona. Ovi simptomi mogu biti slični onima u ranoj trudnoći ili menstrualnim grčevima. Grčevi su obično znak da se embrion implantira u sluzokožu materice, što je jako važan korak ka uspešnoj trudnoći, pa generalno nije razlog za uzbunu.
  2. Nežnost dojki
    Hormonske promene nakon transfera embriona mogu dovesti do osetljivosti dojki, zbog čega se javlja osećaj bola, otečenosti ili osetljivosti. Ovaj simptom je takođe uobičajen u ranoj trudnoći, pripisuje se telu koje se priprema za potencijalno majčinstvo.
  3. Umor
    Osećaj neobičnog umora je još jedan znak koji može ukazivati na to da se vaše telo prilagođava promenama nakon transfera embriona. Emocionalni i fizički uticaj procesa VTO, zajedno sa efektima progesterona (hormona koji se primenjuje u terapiji), može doprineti ovom umoru.
  4. Mučnina
    Neke žene mogu osetiti blagu mučninu nakon transfera embriona, opet zbog povećanog nivoa hormona u telu. Iako je ređi od ostalih simptoma, to je potencijalni znak rane trudnoće.



Šta ovi znaci znače?

Ključno je zapamtiti da ovi simptomi mogu ukazivati i na ranu trudnoću i na neželjene efekte lekova. Iako mogu pružiti nadu i iščekivanje, oni nisu definitivni pokazatelji trudnoće. Jedini način da se potvrdi trudnoća je test iz krvi za merenje nivoa humanog horionskog gonadotropina (hCG), koji se obično sprovodi oko dve nedelje nakon transfera embriona.

Slušajući svoje telo

Dok pratite ove znake i simptome, od suštinskog je značaja da se brinete o sebi i fizički i emocionalno. Odmarajte se kada je potrebno, imajte uravnoteženu ishranu i ostanite hidrirani. Izbegavajte naporne aktivnosti ili bilo šta što bi moglo dovesti do nepotrebnog stresa na vaše telo tokom ovog osetljivog perioda.

Kada se obratiti svom lekaru

Iako je većina simptoma blaga i nema razloga za zabrinutost, važno je da ostanete u kontaktu sa svojim lekarom koji će pratiti trudnoću. Obratite se svom lekaru ako osetite jak bol, jako krvarenje ili bilo koje druge simptome koji vas brinu. On će Vam pružiti smernice i negu prilagođenu vašoj specifičnoj situaciji.

Prihvatanje putovanja

Period posle transfera embriona je vreme nade, iščekivanja i, razumljivo, stresan period. Slušanje svog tela, informisanje i održavanje otvorene komunikacije sa svojim medicinskim timom pomoći će Vam da prevaziđete ovu fazu. Zapamtite, putovanje svake žene do majčinstva je jedinstveno, a doživljavanje ili ne doživljavanje određenih simptoma ne određuje ishod vašeg VTO tretmana. Ostanite pozitivni, vodite računa o sebi i radujte se sledećim koracima na svom putu ka roditeljstvu.

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja