Vredne lekcije nakon neuspešnog ciklusa vantelesne oplodnje

by Anthi Stamkopoulou, last updated 29 Feb 2024,

2 min read

In vitro oplodnja (IVF ili VTO) može biti svetionik nade za parove koji se bore sa neplodnošću. Međutim, putovanje je često obeleženo usponima i padovima, posebno kada VTO ciklus ne rezultira uspešnom trudnoćom. Evo nekoliko vrednih lekcija koje se mogu naučiti iz takvih iskustava.

Ključne tačke:

  1. Razumevanje zašto VTO tretmani ne uspevaju
  2. Emocionalni tobogan nakon neuspešnog VTO ciklusa
  3. Strategije za emotivni balans i blagostanje
  4. Mere za povećanje uspeha u narednim VTO ciklusima
  5. Resursi za dalju podršku i smernice

Razumevanje zašto VTO tretmani ne uspevaju

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), stopa uspeha tretmana VTO je između 20% i 35% po ciklusu. Uobičajeni uzroci neuspeha uključuju loš kvalitet embriona, abnormalna stanja materice i probleme u vezi sa reakcijom jajnika na terapiju. Razumevanje ovih razloga može pomoći parovima da postave realna očekivanja i planiraju svoje sledeće korake.



Emocionalni tobogan neuspešnog VTO ciklusa

Nakon neuspešnog VTO tretmana javlja se niz emocija, uključujući razočarenje, frustraciju i tugu. Prepoznavanje ovih osećanja kao normalnog dela procesa, a ne karkaterisanje istih kao ličnih neuspeha je ključno.

Strategije za emotivni balans i blagostanje

Strategije suočavanja mogu u velikoj meri pomoći u upravljanju ovim emocijama. To može uključivati traženje podrške od prijatelja i porodice, pridruživanje grupi za podršku ili razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje. Važno je zapamtiti da je u redu tražiti pomoć tokom ovog izazovnog perioda.

Mere za povećanje uspeha u narednim VTO ciklusima

Postoji nekoliko mera koje parovi mogu preduzeti da povećaju svoje šanse za uspeh u budućim ciklusima VTO. To uključuje održavanje zdravog načina života, odabir genetskog testiranja embriona ili razmatranje alternativnih tretmana kao što je intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI).

Resursi za dalju podršku i smernice

Brojni resursi mogu pružiti dodatnu podršku i smjernice parovima. To uključuje Američko društvo za reproduktivnu medicinu, RESOLVE: Nacionalno udruženje za neplodnost i lokalne klinike za plodnost koje često pružaju usluge savetovanja.

U zaključku, neuspešanVTO ciklus može biti teško iskustvo, ali takođe nudi vredne lekcije. To je putovanje učenja, otpornosti i nade. Uz pravi način razmišljanja, podršku i strategije, san o roditeljstvu i dalje može postati stvarnost.

Anthi Stamkopoulou

Anthi Stamkopoulou, MD, MSc

Anthi je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja