Kada je bezbedno leteti posle VTO tretmana?

by Chrysa Karakosta, last updated 19 Feb 2024,

2 min read

Vantelesna oplodnja (VTO) je složen proces koji može biti i fizički i emocionalno zahtevan. Pošto se putovanje ne završava nakon što se izvrši transfer embriona, jedno pitanje koje se često postavlja je: kada je bezbedno leteti nakon VTO tretmana? Ovaj članak ima za cilj da pruži neke uvide u ovu temu, uzimajući u obzir potencijalne brige, rizike i faktore koji mogu da odrede kada je bezbedno putovati.

Razumevanje VTO tretmana

Pre nego što uđemo u glavnu temu, hajde da prvo razumemo šta podrazumeva VTO tretman. Reč je o aspiraciji jajnih ćelija iz jajnika žene, koje se zatim oplode u laboratoriji. Nastali embrioni se zatim prenose tj. implantiraju u matericu. Ovaj proces može dovesti do hormonalnih promena i fizičke nelagodnosti, što može pogoršati stres i fizičke zahteve putovanja.

Potencijalni rizici i zabrinutosti tokom putovanja avionom nakon VTO tretmana

Primarni rizik kada govorimo o letenju avionom nakon VTO tretmana je rizik od razvoja duboke venske tromboze (DVT). U ovom stanju, krvni ugrušci se formiraju u dubokim venama, obično u nogama. Trudnoća, uključujući ranu trudnoću nakon VTO, povećava rizik od DVT-a zbog promena u konzistenciji i protoku krvi. Ovom riziku mogu doprineti i dugi letovi zbog produženog intervala nepokretnosti tela.



Letenje ne utiče na konačni ishod ciklusa lečenja. Saveti za letenje nakon VTO tretmana su:

  1. Ostanite hidrirani: Putovanje avionom može dehidrirati, što nije idealno, posebno kada uzimate terapiju. Pijte puno vode pre, tokom i posle leta.
  2. Nastavite da se krećete: Da biste smanjili rizik od DVT, pokušajte da se krećete što je više moguće tokom leta. Jednostavne vežbe kao što su savijanje i proširenje gležnjeva mogu pomoći.
  3. Nosite adekvatne čarape: One mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi i sprečavanju otoka.

Konsultujte se sa svojim lekarom

Da zaključimo, letenje nakon VTO tretmana je dozvoljeno, ali uvek treba rezervisati let nakon dogovora sa lekarom koji može proceniti individualne potrebe koje imate kao pacijent. Iako se generalno smatra bezbednim, letenje nakon VTO tretmana, pa čak i nakon što je trudnoća potvrđena, može imati određeni uticaj na buduće mame. Za dodatne informacije kontaktirajte naš tim. Na godišnjem nivou, u klinici Newlife se leči niz slučajeva iz inostranstva, pa tim klinike ima iskustvo i znanje da vas podrži na ovom putovanju.

Chrysa Karakosta

Chrysa Karakosta, BSc, MSc

Hrisa je Direktor laboratorije i jedna od rukovodilaca klinike Newlife i menadžer Internacionalnog odeljenja.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja