Brinete se da ćete dobiti dvojke ili trojke nakon vantelesne oplodnje?

by Anthi Stamkopoulou, last updated 09 Jun 2023,

4 min read

Kada prolazite postupak vantelesne oplodnje da biste ostvarili trudnoću, uvek postoji šansa da dođe do začetka više od jednog embriona. Vantelesna oplodnja može da poveća šanse za višeplodnu trudnoću. Prema istraživanjima Američkog Koledža Akušera i Ginekologa (ACOG), tretmani potpomognute oplodnje jesu dopinosili povećanju broja višeplodnih trudnoća.

Najveći rizik koji ovi tretmani nose je trudnoća sa dva, tri ili više embriona. Čak iako većina ljudi oseća i smatra da blizanačka trudnoća može biti željeni ishod nakon mučnog procesa vantelesne oplodnje u inostranstvu, istina je da nije u potpunosti tako. Činjenica je da ovakva situacija sa sobom nosi rizike, kako po majku tako i po embrione. Višeplodne trudnoće se povezuju sa prenatalnom smrću i smrti nororođenčadi, nedovoljnom težinom bebe prilikom rođenja, invaliditetom i prevremenim porođajem. Studija koju je obavio kontrolni centar za Prevenciju bolesti, potvrdila je da 37% višeplodnih trudnoća do kojih dođe nakon vantelesne oplodnje, rezultira prevremenim porođajem.

Zašto su velike šanse za blizanačku i višeplodnu trudnoću uz tretmane potpomognute oplodnje?

Da bismo razumeli zašto postoji velika verovatnoća da dobijemo blizance ili više beba nakon vantelesne oplodnje, moramo da pojasnimo kako funkcioniše vantelesna oplodnja i razne metode koje se koriste. Ranija praksa je bila da se pripremi više embriona za implantaciju kako bi se povećale šanse za trudnoću. Već duže od decenije, stručnjaci u Newlife IVF Greece pacijentima pružaju visoke šanse za ostvarivanje trudnoće uz dobijanje većeg broja embriona koji se mogu iskoristiti i u narednim embriotransferima. To znači da ako se jedan ili dva embriona ne usade u zid materice, imamo još embriona koji se mogu iskoristiti za sledeći embriotransfer.

Ranije je tehnologija imala ograničene mogućnosti i bilo je teško da se unapred odredi kvalitet i vitalnost embriona. Isto tako je bilo logično što su se doktori odlučivali za transefer više embriona kako bi povećali šanse da dođe do trudnoće, ukoliko im je to bila jedina šansa.

Ukoliko razmišljate o vantelesnoj oplodnji kao načinu za ostvarivanje trudnoće, nemojte brinuti da li ćete dobiti blizance ili trojke. Newlife IVF Greece nudi individualne protkole lečenja sa visokim šansama za uspeh i garantuje pacijentima maksimalnu bezbednost.

Osećajte se bezbedno u Newlife IVF Greece

Upotreba više embriona u IVF tretmanu je vodeći uzrok višestrukih trudnoća. U Newlife IVF Greece, koristimo inovatvine tehnologije koje nam omogućavaju da odaberemo najizdržljiviji embrion za implantaciju umesto da koristimo više kandidata (embriona). Možemo reći da je naša jača strana tehnologija skrininga koja omogućava stručnjacima da utvrde kvalitet embriona i na taj način poboljšaju šanse za uspešan ishod.

Druga tehnika je omogućavanje embrionima da sazrevaju malo duže, jer se tada može uzeti uzorak ćelija radi detaljnijeg skrininga hromozoma i poboljšanja održivosti. Takođe postoji mogućnost zamrzavanja embriona kako bi se u međuvremenu dobili rezultati testiranih embriona i osiguralo da će se embriotransfer obaviti u najprikladnije vreme.

Transfer blastociste je takođe još jedna opcija. Ovo je situacija u kojoj se embrionu omogućava da raste i razvija se pet do sedam dana pre nego što se implantira u matericu žene. Produženi razvoj embriona može pomoći u uklanjanju nekih prepreka i značajno povećati šanse za implantaciju.

Naša klinika je prihvatila i nova tehnološka dostignuća kao što je time-lapse. Uz pomoć ove tehnologije, lekari i embriolozi u Newlife su u mogućnosti da prate rast i razvoj embriona putem kompjuterske analize i algoritama. To znači da umesto iznošenja embriona iz inkubatora radi vizuelnog pregleda, embrion može ostati u najpovoljnijem okruženje pre nego što se prenese u matericu, dok se istovremeno prati njegov razvoj. Na ovaj način mogu se pratiti i otkriti eventualne anomalije u razvoju embriona ili drugi značajni problemi pre nego što dođe do implantacije.

Klinika Newlife IVF Greece je bez sumnje prava opcija za žene ili parove koji se suočavaju sa neplodnošću. Pomogli smo mnogim ljudima iz celog sveta da ostvare najveću želju i postanu roditelji. Decenijama unazad je upotreba više embriona prilikom transfera rezultirala višeplodnim trudnoćama, međutim, u Newlife IVF Greece klinici smo uspeli da primenimo nove tehnike i tehnologije uz pomoć kojih podižemo šanse za ostvarivanje trudnoće bez povećanog rizika od višeplodnih trudnoća. Ako razmišljate o VTO tretmanu, ne dozvolite da strah od višeplodne trudnoće promeni vaše mišljenje. Zakažite već danas besplatnu medicinsku konsultaciju sa našim timom i prepustite našim stručnjacima da vam daju detaljna uputstva i dalje korake u organizaciji adekvatnog tretmana za vas.

Anthi Stamkopoulou

Anthi Stamkopoulou, MD, MSc

Anthi je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja