Krvarenje dok čekate test na trudnoću, da li je razlog za brigu?

by Chrysa Karakosta, last updated 05 Jul 2023,

2 min read

Nije svako vaginalno krvarenje loš znak!

Vaginalno krvarenje nakon embriotransfera je česta pojava. Ovo krvarenje tokom perioda čekanja da uradite test na trudnoću, može vas uplašiti i to je potpuno razumljivo. Pre nego što vas obuzme panika, hajde da zajedno prođemo kroz razloge, da se uverite da su neki od njih zaista jednostavni.

Najčešći uzroci vaginalnog krvarenja su:

  1. Krvarenje grlića materice. Ukoliko vidite krvarenje ili tačkasto krvarenje nakon embriotransfera ili nekoliko dana nakon toga, može biti da se pojavilo zbog same procedure embriotransfera. Tokom izvođenja embriotransfera, iako doktori koji obavljaju proceduru veoma vode računa da ne dođe do povrede, ipak prolaze kroz grlić materice. Zbog lekova koje žene uzimaju za pripremu endometrijuma, grlić postaje izuzetno prokrvljen i može krvariti ukoliko dođe do erozije na spoljašnjem delu grlića.
  2. Implantacijsko krvarenje. Embrion koji se impantira može prouzrokovati pucanje sitnih kapilara u zidu materice i izazvati blago krvarenje. Iako do implantacije dolazi istog dana ili dan nakon embriotransfera, kada se u matericu prebacuju blastocista ili embrion u 3. danu razvoja, ova vrsta krvarenja može se pojaviti nekoliko dana pre testa na trudnoću. Definitivno je neophodno da proverite nivo bHCG, u skladu sa instrukcijama koje smo vam dali, da bismo bili sigurni da se desila implantacija.
  3. Nedostatak progesterona. Postojeće međunarodne naučne studije potvrđuju da je korišćenje vaginalnog progesterona ili progesterona u vidu injekcija idealna lutealna podrška. Konačni režim lekova svakako određuje doktor, na osnovu svake pojadinačne medicinske anamneze.
  4. Neuspela implantacija. Krvarenje pred kraj perioda čekanja na test za trudnoću može takođe biti znak da do trudnoće nije došlo. Međutim, ova vrsta krvarenja nije jako česta jer lekovi koje pacijentkinje uzimaju, obično sprečavaju da do krvarenja dođe ranije.

Praćenje naših instrukcija i uzimanje lekova je jedino što možete učiniti i što je do vas. Embrioni određuju krajnji ishod tretmana. Naravno, ukoliko se u bilo kojoj fazi tretmana osećate zabrinuto (imate krvarenje ili tačkasto krvarenje!) onda je potrebno da o tome obavestite svog koordinatora, kako bi medicinski tim mogao da proceni da li su vam potrebni dodatni lekovi. Jedna od naših najjačih strana u Newlife IVF Greece je naš posvećeni tim za internacionalne pacijente koji će uvek biti uz vas i pružiti vam podršku pre i posle tretmana VTO.

Chrysa Karakosta

Chrysa Karakosta, BSc, MSc

Hrisa je Direktor laboratorije i jedna od rukovodilaca klinike Newlife i menadžer Internacionalnog odeljenja.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja