Mogu li da koristim suplemente da poboljšam kvalitet jajnih ćelija?

by Dimitrios Dovas, last updated 30 Aug 2023,

4 min read

Brojne studije i istraživanja su pokazala da ishrana utiče na plodnost. U stvari, čini se da neke specifične grupe hrane i hranljive materije imaju značajan uticaj na reproduktivno zdravlje. Imajući to u vidu, često se preporučuju posebni dijetetski suplementi za poboljšanje kvaliteta jajnih ćelija i postizanje veće stope uspeha kod žena koje se prirpemaju za VTO.

Dodatak ishrani je proizvod koji se konzumira oralno. Sadrži jedan ili više sastojaka, kao što su vitamini, minerali, bilje ili aminokiseline, koji su namenjeni da dopune određenu ishranu.

Neki od sledećih suplemenata se obično mogu naći u terapijama lečenja plodnosti:

Koenzim Q10 je prirodna supstanca koja se nalazi u gotovo svim ćelijama ljudskog tela. On je antioksidant i služi kao agens za podsticanje energije. Pokazalo se da koncentracije K Q10 opadaju u jajnim ćelijama nakon 30. godine. Iako je potrebno sprovesti više studija da bi se potvrdili svi njegovi benefiti, do sada nisu zabeleženi negativni efekti dok su ga uzimale žene koje prolaze tretman VTO. Ipak, treba napomenuti da izvori K Q10, kao što su morski plodovi, nisu baš česti i stoga se ne mogu lako uneti putem tipične dijete.

Vitamin E: Čini se da je potrošnja vitamina E povezana sa pozitivnim reproduktivnim ishodima. Međutim, preporuke za suplementaciju vitamina E i selena treba davati oprezno, jer visoke doze ovih suplemenata mogu imati negativan uticaj i dovesti do specifičnih bolesti. Izvori hrane sa visokim sadržajem vitamina E uključuju semenke suncokreta, bademe, spanać, papaju i tamno lisnato povrće.

Vitamin D: Postoje dokazi da su veće stope insuficijencije vitamina D primećene kod žena koje se bore sa neplodnošću nego u prosečnoj populaciji. Neke studije su pokazale da žene sa višim nivoima vitamina D imaju veću kliničku stopu trudnoće nakon VTO. Još uvek postoje istraživačke studije o njegovim prednostima kod neplodnosti.

Dodatak vitamina C i A u slučajevima infertiliteta nije do kraja istražen i zavisi od indeksa telesne mase (BMI) pojedinca. Naučnici smatraju da povećanje unosa vitamina C kod žena sa BMI < 25 kg/m2 značajno smanjuje vreminski period potreban za postizanje trudnoće. Utvrđena je slična situacija ii pri povećanju unosa vitamina A kod žena sa BMI > 25 kg/m2. Međutim, optimalna dnevna količina svakog antioksidansa još nije precizirana.

Zatim, utvrđeno je da suplementacija folatom, takođe poznatom kao vitamin B9, poboljšava stope lečenja infertiliteta. S tim u vezi, postoje studije koje sugerišu da suplementacija folatom može imati pozitivniji uticaj u poređenju sa unosom folata zasnovanom na ishrani. Slično tome, druga studija kod žena koje su u procesu VTO otkrila je da je udvostručenje nivoa folata povezano sa povećanjem stope trudnoće. Zbog toga se generalno smatra da ženama treba savetovati da uzimaju folat tokom tretmana neplodnosti i tokom trudnoće.

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je prekursor testosterona. Ovaj hormon je prisutan kod oba pola, ali prvenstveno kod muškaraca. Male količine testosterona kod žena su potrebne za formiranje folikula. Ne postoje trenutni dokazi koji ukazuju na to da je DHEA štetan ili da ima neželjene neželjene efekte.

Mio-inozitol je vitaminski faktor, koji se smatra delom B grupe, ali nije pravi vitamin. Suplementi inozitola mogu poboljšati stope trudnoće kod žena koje imaju problema sa začećem i koje su u procesu VTO. Tačnije, može poboljšati kvalitet embriona i smanjiti neodgovarajuće oocite, kao i potrebnu količinu lekova za stimulaciju.

PUFA (polinezasićene masne kiseline) koje se obično primenjuju kao dodaci omega-3 masnim kiselinama. Ovi suplementi su bogati mono-nezasićenim masnim kiselinama, posebno alfa-linolenskom kiselinom i dokozaheksaenskom kiselinom. Pokazalo se da imaju pozitivan uticaj na morfologiju embriona. Oni takođe mogu pomoći u regulisanju hormona, poboljšanju grlića materice, ovulacije, kao i poboljšanju opšteg zdravlja vaše materice. Hrana poput lososa, skuše, integralnih žitarica, orašastih plodova i mlečnih proizvoda bogata je omega-3 masnim kiselinama.

Uopšteno govoreći, postoji niz dodataka koji mogu pozitivno uticati na kvalitet vaših jajnih ćelija i doprineti boljim šansama za trudnoću. U svakom slučaju, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom ili našim naučnim timom kako biste postigli maksimalni učinak, izbegli rizike i dobili uputstva korak po korak o konzumiranju nekih od suplemenata.

Dimitrios Dovas

Dimitrios Dovas, MD, DFFP

Dimitrios je direktor klinike Newlife IVF Greece i odgovoran je za sve međunarodne pacijente.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja