Prevremena menopauza - mogu li još uvek postati majka?

by Giorgos Chorozoglou, last updated 30 Apr 2024,

3 min read

Prevremena menopauza može biti težak udarac, posebno kada pogodi žene koje tek treba da ostvare svoje snove da postanu majke. To je zdravstveno stanje koje može izazvati bujicu emocija - straha, zbunjenosti, tuge, pa čak i besa. Ali usred svih ovih osećanja, postoji jedno pitanje koje se često ističe - "Mogu li još uvek postati majka?"

Odgovor je DA. Uprkos izazovima koje donosi prevremena menopauza, još uvek postoje putevi da dođete do roditeljstva.

Razumevanje prevremene menopauze

Prevremena menopauza, poznata i kao insuficijencije jajnika ili jajnika, nastaje kada jajnici žene prestanu da normalno funkcionišu pre 40. godine. To dovodi do smanjenja reproduktivnih hormona, što rezultira neredovnim menstruacijama ili potpunim prestankom menstruacije, što može otežati prirodno začeće. Međutim, važno je napomenuti da je iskustvo svake žene sa prevremenom menopauzom jedinstveno, kao i mogućnosti lečenja.

Ako ste mlađi od 45 godina i mislite da ćete možda rano ući u menopauzu, postoje neki jednostavni testovi krvi koji se mogu uraditi da biste proverili nivoe hormona, poput FSH i estradiola. Visok FSH i nizak estradiol obično znače da vam jajnici usporavaju.

Mogućnosti plodnosti nakon prevremene menopauze

Vantelesna oplodnja (VTO) i donacija jajnih ćelija

VTO, ili vantelesna oplodnja, je proces koji uključuje oplodnju jajne ćelije van tela žene, u laboratoriji, a zatim prenošenje nastalog embriona u matericu žene. Ova procedura može biti posebno korisna za žene koje prolaze kroz preranu menopauzu, jer se VTO može obaviti korišćenjem donorskih jajnih ćelija. Donacija jajnih ćelija je odlična opcija za žene čiji jajnici više ne proizvode jajne ćelije. Proces uključuje primanje jajne ćelije od mlađe, zdrave donorke, koja se zatim oplođuje spermom partnera (ili spermom donora) i implantira u matericu žene primaoca. Ovaj pristup kombinuje procese VTO-a i donacije jajnih ćelija, nudeći održiv put do trudnoće za žene koje nisu u stanju da proizvedu sopstvene jajne ćelije.



Suočavanje sa emocionalnim posledicama

Prevremena menopauza može biti emocionalno izazovna. Od ključne je važnosti da prihvatite svoja osećanja i tražite podršku kada je to potrebno. Grupe za podršku, terapija i savetovanje mogu da vam daju prostor da izrazite svoje emocije i povežete se sa drugima koji prolaze kroz slična iskustva.

Nada i ohrabrenje

Iako prevremena menopauza može izgledati kao nepremostiva prepreka na vašem putu do majčinstva, zapamtite da je medicinska nauka napravila neverovatne korake i pomake u reproduktivnom zdravlju. Sasvim je moguće začeti i roditi bebu do termina uz pravi tretman i podršku.

Ako se suočavate sa prevremenom menopauzom i želite da imate bebu, znajte da postoji rešenje. Konsultujte se sa našim timom stručnjaka za plodnost da istražite sve opcije i pronađete onu koja najbolje odgovara vašim ličnim okolnostima. Zapamtite, nada je kamen temeljac svakog puta ka roditeljstvu. Čvrsto ga držite i ne puštajte!

Giorgos Chorozoglou

Giorgos Chorozoglou, MD, MSc

Giorgos je specijalista za humanu reprodukciju u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja