Disfunkcija sperme i tehnike potpomognute reprodukcije

by Lefteris Gavriil, last updated 26 Apr 2024,

5 min read

Disfunkcija sperme se odnosi na različite probleme koji mogu uticati na kvalitet i količinu sperme koju proizvode testisi. Najčešće kategorije muške neplodnosti su a) oligospermija (gde se proizvodi mali broj spermatozoida); b) teratospermija, (visoka koncentracija morfološki abnormalnih spermatozoida); c) astenospermija (gde spermatozoidi imaju nisku progresivnu i/ili neprogresivnu pokretljivost). Muškarci koji pate od jednog ili više gore navedenih stanja mogu se suočiti sa poteškoćama u prirodnom začeću. Poslednjih decenija, tehnike potpomognute reprodukcije (ART) nude nekoliko opcija za pojedince ili parove koji se suočavaju sa disfunkcijom sperme.

  1. Intrauterina inseminacija (IUI): Ginekolog inseminira spermu u matericu ženskog partnera. IUI se često preporučuje kod umerenog stepena muške neplodnosti.

  2. Vantelesna oplodnja (VTO) opisuje proceduru u kojoj se jajna ćelija partnera oplodi spermom u laboratorijskim uslovima. VTO se može preporučiti ženama koje pate od hormonskih poremećaja, neprohodnih jajovoda ili imaju probleme nedefinisane neplodnosti (gde ne postoji konkretan uzrok).

  3. Intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI) je specijalizovani oblik ART-a koji uključuje ubrizgavanje pojedinačnih spermatozoida direktno u jajnu ćeliju. Ova tehnika je korisna u slučajevima teške muške neplodnosti, jer zaobilazi potrebu da sperma sama prodre u jajnu ćeliju. ICSI se preporučuje u sledećim slučajevima: a) teški faktor muške neplodnosti; b) korišćenje zrelih ili zamrznutih jajnih ćelija; c) predimplantacijsko genetsko testiranje (PGS) i d) prethodni neuspeli VTO ciklusi.



Napredne tehnike pripreme sperme

Decenijama su konvencionalne tehnike pripreme sperme bile fokusirane na izolovanje održivih i pokretnih spermatozoida, međutim, one ne uspevaju da iskoriste fizičko-hemijske karakteristike sperme, a pokazalo se da nisu dovoljne u izolovanju spermatozoida dobre DNK strukture. Poslednjih godina sa napretkom ART metoda, posebno ICSI - pojavile su se brojne nove metode u pokušaju da se identifikuju spermatozoidi sa najboljim učinkom i poboljšaju stope uspeha.

Ove nove metode su zasnovane na: (i) morfološkoj proceni pomoću morfološkog pregleda organela pokretnih spermatozoida (MSOME) (ii) teoriji električnog naelektrisanja; (iii) karakteristikama molekularnog vezivanja ćelije sperme (PICSI); i iv) mikrofluidnom odvajanju spermatozoida.

Mikrofluidno odvajanje sperme

Tehnologija zasnovana na mikrofluidima predstavlja novi pristup u pogledu pripreme sperme. Pri ovoj tehnici se koriste veličina i pokretljivost spermatozoida da bi pasivno ili aktivno izolovali spermatozoidi sa najboljim učinkom. Među ovim pristupima, metoda koja se često pojavljuje zasniva se na tendenciji spermatozoida da plivaju protiv protoka tečnosti. Njihove mikro-pore oponašaju geometriju grlića materice, obezbeđujući pasivni mehanizam razdvajanja koji poboljšava ukupnu pokretljivost spermatozoida. Prednosti ove metode uključuju brže i nežnije odvajanje spermatozoida i bližu mimikriju prirodne selekcije spermatozoida in vivo, uz izbegavanje potencijalne štete uzrokovane velikim brzinama centrifugiranja. Posebno, mikrofluidno odvajanje spermatozoida rezultira jedva uočljivim indeksom fragmentacije DNK koji štiti integritet DNK sperme. Mikrofluidno sortiranje sperme može biti korisno za muškarce kojima je dijagnostikovan abnormalni nivo fragmentacije DNK, parove sa prethodnim neuspelim ciklusima ili koji pate od neobjašnjive neplodnosti.

Azoospermija

Opstruktivna azoospermija
U slučajevima opstruktivne azoospermije, testisi proizvode spermatozoide, ali postoji fizička opstrukcija između njih i ejakulacionih kanala. Kongenitalna je druga vrsta opstruktivne azoospermije, a ona je povezana sa mutacijama proteina transmembranskog regulatora cistične fibroze (CFTR). Otprilike 40% azoospermičkih muškaraca pati od opstruktivne azoospermije.

Neopstruktivna azoospermija

U slučajevima neopstruktivne azoospermije problem nije povezan sa fizičkom blokadom, već sa oštećenjem procesa spermatogeneze. Ovo može biti rezultat primarne insuficijencije testisa, sekundarne insuficijencije testisa ili nepotpune ili dvosmislene insuficijencije testisa. Otprilike 60% azoospermičkih muškaraca pati od neopstruktivne azoospermije.
U nekim slučajevima može se očekivati proizvodnja sperme, ali blokada sprečava ejakulaciju sperme.

Hirurška aspiracija ili ekstrakcija sperme

Hirurška aspiracija ili ekstrakcija sperme preporučuje se muškarcima sa azoospermijom. Aspirirana ili ekstrahovana sperma se zatim može koristiti za oplodnju jajnih ćelija ili za krioprezervaciju za buduću upotrebu u ICSI ciklusu.

PESA je metoda gde se sperma sakuplja iz epididimisa pomoću šprica i igle za aspiraciju. Mikroepididimalna aspiracija sperme (MESA) hirurški izvlači spermu iz epididimisa, dok aspiracija TESA je metoda gde se sperma aspirira direktno iz testisa.

Ekstrakcija sperme testisa (TESE) je hirurška procedura koja se obično izvodi pod sedacijom ili lokalnom anestezijom, kako bi se sperma direktno izvukla iz testisa. Micro-TESE je preciznija metoda od konvencionalnog TESE-a, a izvodi se uz pomoć operativnog mikroskopa. MicroTESE ima veću stopu uspeha, sigurnija je i manje invazivna procedura.

U većini azoospermičnih slučajeva, parovi često imaju rezervnu opciju donirane sperme u slučaju da se sperma ne nađe kod muškog partnera.

Donirana Sperma

Za slučajeve kada je kvalitet sperme lošiji ili nema raspoložive sperme, korišćenje sperme donora u kombinaciji sa ART-om može biti opcija. Donorska sperma se analizira na genetske i zarazne bolesti i može se odabrati na osnovu fizičkih karakteristika donora, obrazovanja i drugih faktora. Donirana sperma se zatim koristi za oplodnju jajnih ćelija tokom VTO/ICSI procesa.

Promene životnog stila i medicinski tretman

U svakom slučaju, može biti od pomoći da se pozabavite svim osnovnim faktorima životnog stila ili medicinskim stanjima koja mogu doprineti disfunkciji sperme. To može uključivati prestanak pušenja, održavanje zdrave težine, smanjenje konzumiranja alkohola i izbegavanje izlaganja toksinima. U nekim slučajevima, lekovi ili hormonska terapija mogu biti propisani za poboljšanje proizvodnje i kvaliteta sperme.

Neophodno je konsultovati se sa specijalistom za plodnost kako bi se odredio najbolji način delovanja na osnovu specifičnog tipa i težine disfunkcije spermatozoida. ART tehnike same ili kombinovane (npr. ICSI korišćenjem spermatozoida dobijenih od strane TESE-a) mogu pružiti nadu pojedincima i parovima koji se bore sa muškom neplodnošću, tako da ne oklevajte da kontaktirate naš tim za besplatne medicinske konsultacije.

Lefteris Gavriil

Lefteris Gavriil, BSc, MSc

**Lefteris** je Klinički embriolog u klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja