Šta je adenomioza i kako utiče na moj tretman VTO?

by Ermina Konstantinidou, last updated 01 Feb 2023,

3 min read

Bolno i obilno krvarenje je uobičajeno kod velikog broja žena. Međutim, kod nekih žena ovi simptomi mogu biti znatno intenzivniji i može postojati određeni razlog koji uzrokuje takvu neprijatnost, a jedan od njih je adenomioza.

Šta je adenomioza
Adenomioza je stanje koje karakteriše prisustvo endometrijalnog tkiva u mišićnom zidu materice. Nije vrlo česta jer se javlja kod 1 od 500 žena. Više je zastupljena kod žena starije reproduktivne dobi.

Šta se dešava tokom menstrualnog ciklusa u prisustvu adenomioze?
U suštini, tkivo endometrijuma zarobljeno unutar mišićnog zida materice ponaša se slično kao endometrijum unutar šupljine materice. To znači da ovo tkivo ima tendenciju da se uveća tokom menstrualnog ciklusa i da postaje mekše, pa se zatim osipa. To može dovesti do obilnog menstrualnog krvarenja, intenzivnog bola i značajnog nadimanja tokom menstruacije.

Koji su simptomi?
Kao što je prethodno navedeno, najčešći simptomi su obilne i bolne menstruacije, praćenje nadimanjem. Ostali simptomi mogu uključivati:

  • Bol tokom odnosa
  • Urinarne probleme
  • Sterilitet

Kako adenomioza može biti dijagnostifikovana?
Nije lako dijagnostifikovati adenomiozu, pa se često definiše kao pritajeno stanje.
Neki od testova koji se koriste za dijagnostifikovanje ovog stanja uključuju:

  • Ultrazvučni snimak
  • MRI ili CT skener
  • Laparoskopija
  • Biopsija

Kako utiče na plodnost?
Adenomioza može negativno uticati na implantaciju embriona, kada je adenomiotično tkivo blizu šupljine materice i narušava anatomiju.

Kako mogu započeti VTO tretman ako imam adenomiozu?
U potpomognutoj reprodukciji, postoje načini da se borimo protiv negativnih implikacija adenomioze i omogućimo ženama da imaju embriotransfer, na koji ovakva stanja neće negativno uticati. Ovo se može postići upotrebom leka koji se zove GnRH agonist (obično u obliku depo injekcije), koji će potisnuti adenomiotično tkivo. Kada se ovo tkivo potisne, faza pripreme endometrijuma može započeti i, kada budemo spremni, možemo nastaviti sa krio transferom embriona. To znači da će kod žena koje mogu da se podvrgnu hormonskoj stimulaciji, nakon aspiracije jajnih ćelija, embrioni koje se razviju biti kriokonzervirani, a u kasnijoj fazi će se nastaviti sa zamrznutim, odnosno krio transferom embriona.

Rezultat kod lečenja adenomioze hirurškim putem može biti neizvesan, jer je resekcija oštećenog tkiva ponekad teška, a formiranje ožiljnog tkiva nakon operacije prilično je uobičajeno.

Iako uspostavljanje dijagnoze adenomioze u početku može zvučati zastrašujuće, postoje načini da se prevaziđu prepreke koje ona može predstavljati kada je reč o plodnosti. Uz odgovarajuću negu, kroz temeljnu procenu i razumevanje medicinske anamneze pacijenta, moguća je primena odgovarajućeg tretmana u cilju ostvarivanja sna o roditeljstvu. Za više informacija o tome kako vam možemo pomoći da povećate svoje šanse za postizanje trudnoće iako imate adenomiozu, možete nas kontaktirati direktno klikom na ovaj link.

Ermina Konstantinidou

Ermina Konstantinidou, BSc

Ermina je babica i koordinator za inostrane pacijente na klinici Newlife IVF Greece.

Fertility Test book_online Zakažite besplatnu konsultaciju book_online Zakažite besplatnu konsultaciju
email
Kontakt
call
Poziv
navigation
Putanja